Mac OS X Snow Leopard

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Mac OS X 10.6
RazvijateljApple Inc.
Grupa OS-aMac OS X
Izvorni modelClosed source (sa open source komponentama)
Najnovija
stabilna verzija
10.6.5 / {28. august 2009
Podržane
platforme
32-bit, 64-bit [1]
Vrsta kernela32-bit or 64-bit Hybrid
LicencaAPSL i Apple EULA
Službeni veb-sajtSlužbena stranica

Mac OS X Snow Leopard (verzija 10.6) jeste sedmo i sadašnje glavno izdanje Mac OS X-a, Appleovog desktop i server certificiranog Unix operativnog sistema. Snježni Leopard je javno predstavljen 8. juna 2009 na Appleovom WDCu. Dana 28. augusta 2009, on je izdan u prodaju u cijelom svijetu i također je dostupan za kupnju sa Appleove web stranice i u svojim maloprodajnim trgovinama po cijeni od 29 US $ za licencu od jednog korisnika.

Kao rezultat niske cijene, početna prodaja Snježnog Leoparda je znatno veća od svojih prethodnika.[2] Izdavanje Snježnog Leoparda dolazi gotovo dvije godine nakon uvođenja Mac OS X v10.5 "Leopard"a, drugo najduže razdoblje između uspješnih Mac OS X izdanja. Za razliku od ranijih verzija Mac OS Xa, ciljevi sa Snježnim Leopardom su poboljšane performanse, veća efikasnost i smanjenje svoje ukupne memorije korištene od jednog programa. Dodavanje novih krajnjih korisničkih osobina nije bio primarni cilj. Velik dio softvera u Mac OS X opsežno je ponovo pisan za ovo izdanje, kako bi u potpunosti iskoristili moderni Macintosh hardver. Novi programerski okviri, kao što je OpenCL, stvoreni su, dopuštajući softverskim razvijateljima korištenje grafičkih karti u svojim aplikacijama. To je ujedno i prvo Mac OS izdanje od uvođenja sistema 7.1.2 koji ne podržava PowerPC arhitekturu, pošto se Apple sada namjerava fokusirati na trenutne linije Intel-baziranih proizvoda.

Sistemski zahtjevi[uredi | uredi izvor]

Apple navodi sljedeće osnovne sistemske zahtjeve za Snježnog Leoparda:

Dodatni preduvjeti za korištenje određenih osobina:

  • QuickTime H.264 podrška za hardversko ubrzanje, zahtijeva Nvidia GeForce 9400M, 320M, 330M, ili GT grafičke karte
  • OpenCL, zahtijeva podržane Nvidia ili ATI grafičke kartice

Snježni Leopard ne podržava PowerPC-bazirane Macove (npr. Power Mace, PowerBooke, iMacove (G3-G5), sve eMacove, plus Mac mini februarsko izdanje iz 2006 i Power Mac G4 Cube), iako su PowerPC aplikacije podržane preko Rosettae, koja je sada dio opcionalne instalacije.

Upotreba na nepodržanom hardveru[uredi | uredi izvor]

Neki od načina korištenja 10.6 Snježnog Leoparda na određenom nepodržanom hardveru su otkriveni. Korisnici koji imaju pristup podržanom hardveru su instalirali Snježni Leopard na podržanoj mašini i onda jednostavno prebacili tvrdi disk na nepodržanu mašinu. Alternativno, instalacijski DVD Snježnog Leoparda se može pokrenuti na podržanom Macu, a zatim instalirati na nepodržanom Macu putem Firewireovog Target Disk Modea.

Budući da je Apple prešao na korištenje Intelovih procesora u svojim računalima, OSx86 projekt je razvio i sada također omogućava Mac OS X Tigar i Leopard da se instalira i pokrene uspješno na ne-Apple x86 računalima, ali u suprotnosti sa Appleovim licencnim ugovorom za OS X. Razni instalacijski procesi mogu se koristiti, a najčešće se koristiti izmijenjen Darwinov bootloader obično poznat kao "Boot 132" osmišljen kako bi prevarili prodajni, ili vanilija, operativni sistem da misle da se koriste na EFI-baziranom Macu. Ova metoda instalacije omogućava korištenje nepromijenjenog Apple instalacijskog DVD-a i ažuriranje operativnog sistema s ugrađenom alatkom Software Update, ali će raditi samo na Intel Core-baziranim računalima, osim ukoliko nije dodan modificiran kernel na boot cd-u. Modificirani instalacijski DVDovi također su dostupni ilegalno koje nude više zastarjelih pristupa instalacije. Hardverski uređaj sposoban da bude priključen na matičnu ploču PC-a je također izdat, EFI-X, omogućujući skoro istu funkciju kao i izmjenjeni bootloader Darwina.

Licenca[uredi | uredi izvor]

Snježni Leopard je dostupan kao nadogradnja za Intel-bazirana Macintosh računala. Single-user licenca i "Obiteljski paket" licenca za najviše pet računala su dostupni. Za kvalificirana Mac računala kupljena nakon 8. juna 2009 Apple nudi sniženu cijenu kroz svoj "up to date" program pod uvjetom da je vaša narudžba faksom ili poštom poslata do 26. decembra 2009. Iako je dozvola za samostalnu maloprodajnu verziju sistema Snježni Leopard ograničena kao nadogradnja za korisnike Mac OS X 10.5 "Leopard", firma je priznala da ne postoji tehnička prepreka koja spriječava izravnu nadogradnju sa Mac OS X 10.4 "Tiger . Preporučena nadogradnja po Appleu za OS X" Tigar "je kroz trenutno izdanje" Mac Box Set ", koje uključuje Mac OS X Snježni Leopard, iLife '09 i iWork '09.

Postoje tri licence dostupne. Te licence se razlikuju u svojim zahtjevima za pre-instalirane verzije Mac OS X.:

  • Leopard Upgrade: zahtijeva da je Mac OS X 10.5 Leopard već instaliran.

U skladu s uvjetima i odredbama ove licence, odobrava vam se ograničena ne-ekskluzivna licenca za instalaciju, korištenje i pokretanje jedne (1) kopije Apple Softvera na jednom Apple računalu s tim da računalo ima ispravno licenciranu kopiju Mac OS X Leoparda već instaliranu na računalu.

[3]

  • Single Use: nema ograničenja (ukoliko postoji) koji Mac OS X bi već trebao biti instaliran. Koristi se za ne-nadogradnju sistema i Mac Box Set verziju Snježnog Leoparda.

U skladu s uvjetima i odredbama ove Licence ... vam se odobrava ograničena ne-ekskluzivna licenca za instalaciju, korištenje i pokretanje jedne (1) kopije Apple Softvera na jednom Apple računalu.[3]

  • Family Pack: identičan Single Use licenci, u tom pogledu.

Nove ili izmjenjene osobine[uredi | uredi izvor]

Cilj Mac OS X v10.6 je namijenjen da bude izdanje koje će poboljšati postojeće sistemske osobine, proširiti tehnološke mogućnosti operativnog sistema, te poboljšati primjenu aplikacija.

Razvojne tehnologije[uredi | uredi izvor]

Sigurnost[uredi | uredi izvor]

Kompatibilnost[uredi | uredi izvor]

Historija izdavanja[uredi | uredi izvor]

Referense[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Mac OS X v10.6 Snow Leopard — Installation and Setup Guide" (PDF). Apple Inc. septembar 2009. Arhivirano s originala (PDF), 14. 6. 2011. Pristupljeno 20. 9. 2009.
  2. ^ "Snow Leopard Leaps Out of the Gate: Sales for Latest Apple OS Far Exceed Prior Launches, According to NPD". NPD Group. 17. 9. 2009. Arhivirano s originala, 26. 3. 2010. Pristupljeno 7. 5. 2010.
  3. ^ a b Apple, Inc. "Software license agreement for Mac OS X: Single Use, Family Pack and Leopard Upgrade Licenses for use on Apple-branded Systems" (PDF). Apple, Inc. Pristupljeno 4. 9. 2009.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Nedovršeni članak Mac OS X Snow Leopard koji govori o računarstvu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.