Mahmud Tarzi

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Mahmud Tarzi
Mahmudtarzi.jpg
Rođenje (1865-Nedostaje parametar 1=mjesec!-00) . Nedostaje parametar 1=mjesec! 1865.
Ghazna, Afganistan
Smrt 22. novembar 1933(1933-11-22) (67–68 god.)
Istanbul, Turska

Mahmud Beg Tarzi (1865-1933) je bio jedan od najznačajnijih afganistanskih intelektualaca. Poznat je kao otac žurnalizma i poezije. Kao najznačajniji moderni mislilac postao je ključna figura historije Afganistana kao vođa modernizacije.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Mahmud Tarzi je rođen u Ghazni, Afganistanu 1866. Otac mu je bio Sardar Ghulam Muhammad Tarzi, vođa kraljevske kuće Mohamedzai i slavni pjesnik. 1881 njega i njegovu porodicu su prognali u Tursku, gdje je naučio jezike poput Urdu, turskog, francuskog, arapskog, Dari i Pashto jezika.

Nakon što je sin preuzeo prijesto pozvao je Tarzijevu porodicu nazad u Afganistan, što je donijelo snažan preokret Afganistanu jer je Mahmud Beg Tarzi najznačajniji pokretač modernizacije u prve dvvije decenije 20 vijeka. Za njegova života, Mahmud Beg Tarzijeva kćerka postaje kraljica Afganistana i nakon toga uloga Mahmud Beg Tarzia jača i prerasta u progresivnog vođu.

Mnogi od njegovih projekata nikada nisu ugledali svjetlost dana, pošto je kraljevina Amanullah Khana naglo prekinuta 1929. Tarzi i njegova porodica su prognani u Tursku. Umro je 22. novembra 1933. sa 68 godina u Istanbulu.