Mahmud Tarzi

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Mahmud Tarzi
Mahmudtarzi.jpg
Rođenje 1865
Ghazna, Afganistan
Smrt 22 novembar 1933
Istanbul, Turska

Mahmud Beg Tarzi (1865-1933) je bio jedan od najznačajnijih afganistanskih intelektualaca. Poznat je kao otac žurnalizma i poezije. Kao najznačajniji moderni mislilac postao je ključna figura historije Afganistana kao vođa modernizacije.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Mahmud Tarzi je rođen u Ghazni, Afganistanu 1866. Otac mu je bio Sardar Ghulam Muhammad Tarzi, vođa kraljevske kuće Mohamedzai i slavni pjesnik. 1881 njega i njegovu porodicu su prognali u Tursku, gdje je naučio jezike poput Urdu, turskog, francuskog, arapskog, Dari i Pashto jezika.

Nakon što je sin preuzeo prijesto pozvao je Tarzijevu porodicu nazad u Afganistan, što je donijelo snažan preokret Afganistanu jer je Mahmud Beg Tarzi najznačajniji pokretač modernizacije u prve dvvije decenije 20 vijeka. Za njegova života, Mahmud Beg Tarzijeva kćerka postaje kraljica Afganistana i nakon toga uloga Mahmud Beg Tarzia jača i prerasta u progresivnog vođu.

Mnogi od njegovih projekata nikada nisu ugledali svjetlost dana, pošto je kraljevina Amanullah Khana naglo prekinuta 1929. Tarzi i njegova porodica su prognani u Tursku. Umro je 22. novembra 1933. sa 68 godina u Istanbulu.