Manastir Ajdanovac

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Manastir Ajdanovac
Manastir Ajdanovac.jpg
Osnovne informacije
LokacijaVelika Plana
Religijapravoslavlje
DržavaSrbija
AdministracijaSrpska pravoslavna crkva
Statusmanastir
Oznaka baštinespomenik kulture od velikog značaja
VodstvoEparhija niška

Manastir Ajdanovac pripada Eparhiji niškoj Srpske pravoslavne crkve i nalazi se na obroncima Jastrepca, nedaleko od Prokuplja. Predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od velikog značaja.[1]

Manastirska crkva posvećena svetom Đorđu, podignuta je oko 1321.[2] ili neposredno po turskom osvajanju Balkana (oko 1485),[3] a živopisana 1492. U nekoliko navrata (1887, 1907. i 1949) manastir je obnavljan i tada je dobio konake i spomen-česmu, a radovi na konzervaciji njegovog freskoslikarstva i arhitekture obavljeni su tokom 1996. i 1997. godine.

Manastirska crkva[uredi | uredi izvor]

Manastirsku crkvu odlikuje skromna i jednostavna arhitektura, bez ukrasa na njenoj spoljašnjosti koja je bila omalterisana, a pripada grupi rijetkih crkvi, koje su podignute malo nakon osmanlijskih osvajanja. Njena osnova je jednobrodna, sa narteksom i otvorenim tremom na jednoj i polukružnom oltarskom apsidom na drugoj strani. Nad njom je običan krov na dve vode, bez kubeta ili zvonika, dok se niše u istočnom zidu koriste kao đakonikon i proskomidija. Živopis u njenoj unutrašnjosti, očuvan je djelimično, a smatra se da su ga radili majstori sa sjevera današnje Grčke.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Споменици културе у Србији". spomenicikulture.mi.sanu.ac.rs. Pristupljeno 26. 3. 2022.
  2. ^ B.M. Đinđić, Manastir sv, velikomučenika Georgija – Ajdanovac, Niš 2008.
  3. ^ Spomeničko nasleđe Srbije. Nepokretna kulturna dobra od izuzetnog i od velikog značaja, Beograd 2007