Marek Grechuta

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Marek Michał Grechuta (10. decembar 1945. - 9. septembar 2006.) bio je poljski pjevač, tekstopisac, kompozitor i tekstopisac.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rođen je u Zamość, studirao arhitekturu u Krakovu. Godine 1966 je osnovao grupu Anawa, koja je trajala do 1971. Njegove najpoznatije pjesme iz ovog perioda su: "Niepewność", "Korowód", "Dni których nie znamy". Iste godine je osnovao novu grupu WIEM. Njegove pjesme su inspirisane poljskom poezijom 19. i 20. stoljeća. Umro je 2006. godine u Krakovu.

Diskografija[uredi | uredi izvor]

  • 1970 Marek Grechuta & Anawa
  • 1971 Korowód
  • 1972 Droga za widnokres
  • 1974 Magia obłoków
  • 1977 Szalona lokomotywa
  • 1979 Pieśni M. Grechuty do słów Tadeusza Nowaka
  • 1981 Śpiewające obrazy
  • 1984 W malinowym chruśniaku
  • 1987 Wiosna – ach, to ty!
  • 1989 Krajobraz pełen nadziei
  • 1993 Jeszcze pożyjemy
  • 1994 Dziesięć ważnych słów
  • 1998 Serce
  • 2003 Niezwykłe miejsca