Marija Terezija od Francuske

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Marie-Thérèse-Charlotte kao djevojčica

Marija Terezija od Francuske (Marie-Thérèse-Charlotte; 19. decembar 1778 - 19. oktobar 1851) bila je najstarije dijete Luja XVI i Marije Antoanete. Za vrijeme Marijine Antoanetine trudnoće očekivan je muški nasljednik, budući da su samo muškarci mogli naslijediti tron, ali rođena je djevojčica. Kao najstarija kćer kralja Francuske nosila je titulu Madame Royale. Ime je dobila po nani, ugarskoj i češkoj vladarici Mariji Tereziji.

Zajedno sa porodicom provela je neko vrijeme u pritvoru, ali za razliku od mlađeg brata i roditelja, preživjela je Francusku revoluciju. Čim je dobila priliku za to, odvedena je u Beč kod svog rođaka, cara Franje II. Neki smatraju da je, kao žena Luja XIX bila kraljica Francuske tokom 20 minura, od trenutka potpisivanja abdikacije njenog svekra do abdikacije njenog muža.

Umrla je u egzilu i sahranjena u Sloveniji.