Marko Vidojković

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Wiki letter w.svg Ovaj članak je siroče zato što nema ili vrlo malo ima drugih članaka koji linkuju ovamo.
Molimo Vas da postavite linkove prema ovoj stranici sa srodnih članaka(23-02-2012)

Marko Vidojković rođen je 1. oktobra 1975. u Beogradu, u kome i danas živi i radi. 2000. godine je objavio svoju prvu priču u časopisu Zbilja. U maju 2000, objavio je priču u časopisu Duga, u ediciji BG blues, i do juna 2001. u toj ediciji objavljeno je još 20 njegovih priča. Pisao je kolumne za časopise Duga, Praktika, Balkan, Marka, Belgrade Life i Playboy. Bio je izvršni urednik srpske verzije časopisa Playboy, potom glavni i odgovorni urednik časopisa Maxim, a potonje ponovno radi kao zamjenik urednika Playboya.

Njegov roman Kandže je od oktobra 2004. do maja 2005. doživio pet izdanja, i dobitnik je nagrade "Zlatni Bestseler" kao najprodavanija knjiga domaćeg autora i jedna od najprodavanijih u zemlji. Za isti je roman u martu 2006. dobio nagradu "Kočićevo pero".

Frontmen je punk benda On the Run.

Romani su mu prevođeni na slovački, njemački i slovenski jezik.

Nagrade i priznanja[uredi | uredi izvor]