Međunarodni dan zaštite močvara

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Međunarodni dan zaštite močvara (engleski: World Wetlands Day) obilježava se 2. februara na dan kada je potpisana Konvencija o močvarama 1971 godine u iranskom gradu Ramsar, na obali Kaspijskog Mora. Prvi put je obilježen 1997 godine. Na ovaj dan državne institucije, nevladine organizacije i grupe građana svake godine organizuju različite aktivnosti kako bi podigli nivo svjesti javnosti o vrijednostima močvara.

Od 1997 do 2007 na zvaničnoj web-stranici Konvencije o močvarama preko 95 zemalja postavilo je izvještaje o aktivnostima povodom Međunarodnog dana zaštite močvara. Aktivnosti su različitih vrsta i obima, od predavanja do seminara, izleta, takmičenja za djecu, utrka, akcija čišćenja, radio i TV-nastupa, pisama upućenih štampanim medijima do novih pravila o močvarama i novih programa na državnom nivou.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]