Melodični death metal

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Melodic death metal (ili kraće melodeath) je podžanr death metala, koji se razvio na göteburškoj metal sceni. Ispočetka je kombinirao harmoniju i melodičnost heavy metala sa grubim thrash i death metal zvukom, dok se kasnije razvio pod utjecajem mnogih drugih žanrova, a velika promjena bila je i uvođenje klavijatura. Kasnije su se iz njega razvili žanrovi melodic metalcore i deathcore.

Jednim od pionira melodic death metala smatraju se švedski bendovi Dark Tranquillity, In Flames i At the Gates, dok su danas uz njih poznatiji bendovi Arch Enemy, Amon Amarth, Children of Bodom, Hypocrisy, Soilwork, The Black Dahlia Murder, Devildriver, Nightrage i drugi.