Minivan

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Proton Exora, primjer minivana

Minivan je osobni automobil koji je svojom veličinom najčešće veći od karavana, a manji od kombija. Ima karoseriju jednovolumenskog oblika, što znači da nema izraženih "izbočina" za prostor motora i prtljažnik. Prtljažnik se nalazi unutar putničke kabine iza stražnjih sjedala, a vozilo je opremljeno s 5 do 8 sjedala. Minivanovi se često koriste i kao dostavna vozila tako da se iz njih izvade jedan ili dva reda stražnjih sjedala.

Prvi minivan bio je Chrysler Voyager proizveden 1984, a već iste godine Renault je modelom Espace proizveo i prvo evropsko vozilo tog oblika. Danas su minivanovi izuzetno popularna vrsta vozila i čest odabir većih obitelji, budući da pružaju veću prostranost i praktičnost nego karavani, a manje su glomazni od terenaca. U početku su se proizvodili isključivo na nivou više srednje klase, ali danas su dostupni i u nižoj srednjoj (kompaktnoj) i niskoj klasi, gdje se nazivaju microvan. Renault je 1993. modelom Twingo predstavio prvi gradski automobil jednovolumenskog oblika, a ista je marka 1996. predstavila i Scénic, prvi jednovolumen u kompaktnoj klasi.

Riječ je nastala od kombinacije engleskih pojmova "mini" i "van", koji znače "mali kombi".

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]