MirOS BSD

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
MirOS BSD
MirOS.png
Razvijatelj Thorsten Glaser
Grupa OS-a BSD
Radno stanje Nije u razvoju
Izvorni model Open source
Najnovija
stabilna verzija
MirOS BSD #10 (MirOS ξ) / 16. mart 2008
Podržane
platforme
i386, Sparc
Licenca BSD licenca
Službena
web stranica
MirOS

MirOS BSD je siguran operativni sistem iz BSD familije za 32-bitne i386 i sparc sisteme. Baziran je na OpenBSDu. MirOS je dostupan kao BSD varijanta koji je nastao kao OpenBSD patchkit, ali koja je jako puno narasla na svoj sopstveni sistem, iako se još uvijek usklađuje s tekućim razvojem OpenBSD-a, na taj način zadržavajući većinu svoje dobre istorije sigurnosti. Ova varijanta se također zove "MirBSD", ali korištenje te riječi kako bi označili MirOS BSD (plus MirPorts) jeste zastarjela. Vrlo dobar opći pregled MirOS BSD i MirPorts je dostupan sa naših informacijskih letaka, koji su dostupni na engleskom, njemačkom i francuskom jeziku. Oni su distribuirani na razne događaje od nas i / ili AllBSD tima. MirOS je nastao nakon neke razlike u mišljenju između Thea de Raadt, voditelja OpenBSD projekta, i Thorsten Glaser, koji je sada naš glavni developer. Glavni održavatelj MirPorts je BennySiegert. Postoji još nekoliko osoba koji su radili kao suradnici na projektu.

Zbog čega nekoristiti OpenBSD?[uredi | uredi izvor]

MirOS BSD često očekuje veće promjene u OpenBSD-u i uključuje ih prije samog OpenBSD-a. Na primjer, ELF na i386 i podrška za gcc3 bili su dostupni prvo u MirOS-u. Kontroverzne odluke često su drugačije od OpenBSD, naprimjer, tu neće biti nikakvih podrška za SMP u MirOS-u.

Zbog čega koristiti MirPorts[uredi | uredi izvor]

Podrška za višestruke platforme. Iz kutije, MirPorts ima podršku za sljedeće operativne sisteme:

MirOS BSD (-stabilna i -trenutna)
OpenBSD (-stabilna i -trenutna)
Mac OS X (10.4 i novije) / Darwin
Interix / SFU 3.5

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Video-display.svg Nedovršeni članak MirOS BSD koji govori o računarstvu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.