Miroslav Deronjić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Miroslav Deronjić je ratni zločinac porijeklom iz općine Bratunac.

Početkom agresije na BiH Deronjić se nalazio na funkciji predsjednika SDS-a Bratunca kao i tzv. kriznog štaba općine Bratunac koji je organizovao srpske paravojne formacije na teritorije te općine. Izdao je naređenje za napad na selo Glogovo 8. maja 1992. godine pri kojem su srpske snage zapalile selo i pobile civilno stanovništvo sela.

Deronjić je uhapšen od strane SFOR-a u Bratunca 2002. godine i prebačen u pritvornu jedinicu međunarodnog suda u Haagu. Pred međunarodnim sudom pravde u Haagu Deronjić je optužen za zločin protiv čovječnosti koji je u potpunosti priznao. Poslije priznanje osuđen je na deset godina zatvora. Zatvorsku kaznu je izdržavao u švedskom zatvoru Kumla. Poslije kraće bolesti Deronjić je preminuo 19. maja 2007. godine.