Idi na sadržaj

Mobilni telefon (knjiga)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Cell
Naslovnica knjige
AutorStephen King
Originalni nazivCell
PrijevodMobilni
DržavaUSA
JezikEngleski
ŽanrSCI-FI Horor
IzdavačScribner
Datum izdanjaJanuar, 2006

Mobilni telefon (engleski: Cell) je apokaliptični i post-apokaliptični naučno-fantastični, horor roman od američkog pisca Stephena Kinga izdat 2006. godine. Radnja govori o umjetniku (crtač stripova) koji pokušava da nađe sina, nakon iznenadne misteriozne bolesti pruzrokovane signalom preko mobilnih telefona, pretvarajući čovječanstvo u neku vrstu zombija.

Radnja[uredi | uredi izvor]

Clayton Riddell, umjetnik iz Mainea, crtač stripova, odvojen od supruge Sharon i sina Johnnija je na putu u izdavačku kuću koja je upravo otkupila njegov strip na kojemu dugo radi. Dok se sprema da to proslavi, neko ili nešto je pokrenulo misteriozni impuls preko globalne mobilne mreže, pretvarajući korisnike koji su koristili mobilne telefone u krvožedne, raspamećene, ubistvene i nečovječne kreature. Clay se udružuje sa grupom prolaznika koji nisu zaraženi kao ni on, i prisustvuje rušenju civilizacije, i posmatrajući nemilosrdnu, apsurdnu i krvavu međusobnu bitku zaraženih i onih koji to u prvi mah nisu postali. Nakon početnog šoka koji su doživjeli oni koji nisu zaraženi, Clay odlučuje da putuje do svoje kuće koja je u drugom gradu da bi spasio sina i suprugu. Put do kuće je moguć samo noću jer “telefonci” kako ih je Clay zvao, nestaju noću, i grad koji je danju apokaliptično haotičan, pun krikova, ekplozija, noću iznenada zapada u apsolutnu tišinu i mir.

Clayovi saputnici: Tom, ekscentrični, stariji čovjek, koji uvijek i svemu daje racionalno objašnjenje, Alice, 16-godišnjakinja, uplašena, zbunjena, i Ray srednjovječni razumni i hrabri muškarac, nakon nekoliko dana pređenog puta dolaze u New Hampshire Gaiten akademiju. Tu susreću nastavnika Charlesa Ardai i jednog preživjelog učenika po imenu Jordan. Tu saznaju da “telefonci” preko noći se sabiraju na određena mjesta i tu zapadaju u čudan san. Upravo jedno takvo sabiralište je bilo na stadionu blizu škole. Grupa je odlučila da napadne i uništi jedno takvo okupljalište telefonaca, što i uspjevaju. Nakon toga “telefonci” se okome na čudan način na njih, naime, danju ih upućuju na mjesto po imenu “Kashwak” i pomoću određenih smjernica na koje grupa nailazi, a koje telefonci ostavljaju danju, grupa stiže do okupljališta onih koji nisu zaraženi. Tu se dešava konačni obračun među telefoncima i onim koji to nisu.

Film[uredi | uredi izvor]

8. marta 2006. godine je objavljeno da je Dimension Films kupio autorska prava na roman i da će režiser Eli Roth, (poznat po filmovima “Hostel” i “Cabin Fever”) režirati film i da će se pojaviti u kinima 2009. godine.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]