Morihej Uešiba

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Morihej Uešiba (植芝盛平, Morihei Ueshiba; Tanaba, 14. decembar 1883 - Tanaba, 26. april 1969.) osnivač je aikida. Obično je bio poznat kao O Sensei (翁先生) od aikidoka što bi u prijevodu značilo "Veliki učitelj" (ili jednostavno "Stariji učitelj" u odnosu na njegovog sina).

Život[uredi | uredi izvor]

Morihej Uešiba rodio se u Tanabi, u prefekturi Vakajama 1883. Tokom njegovog djetinjstva, porodica Uešiba živjela je u Maicuru, u prefekturi Kjoto. Njegov interes za borilačke vještine rastao je od trenutka kada je svjedočio kako su njegovog oca pretukli. To je svjedočanstvo na njega mnogo utjecalo. Sa ženom se 1912. seli na sjeverno ostrvo pod imenom Hokkaido gdje njegov trening borilačkih vještina dobija istinsku dubinu. Poznato je da je na tom ostrvu započeo učenje Daito-ryu Aiki-jutsua kod učitelja Sokakua Takede.

Nakon što je Uešiba napustio Hokkaido došao je pod utjecaj Onisabura Degućija (Onisaburo Deguchi), duhovnog vođe Omoto-kyo sekte u Ayabi. Uz svoj duhovni rast, ironično, tamo se Uešiba upoznao i s raznim visoko političkim krugovima. Uešibin dojo u Ajabi osnovan je isključivo da trenira članove Omoto-kjo sekte. Također je bio uključen u prvi Omoto-kyo incident kada su pokušali osnovati utopijsku koloniju u Mongoliji.

Tokom vremena, Uešiba se odvojio od oba učitelja, ali njihov utjecaj na Uešibu ne bi trebao biti podcijenjen.

1927. Uešiba se preselio u Tokio gdje je osnovao svoj prvi dojo, koji još dan danas postoji pod imenom Aikikai Hombu Dojo. Između 1940. i 1942. posjetio je Manćukuo (Japanci su okupirali Mandžuriju) nekoliko puta da bi podučavao aikido. 1942. napustio je Tokio i preselio se u Ivamu u Ibaraki prefekturi gdje je upotrijebio riječ aikido prvi put kao ime za njegovu borilačku vještinu. U Ivami je osnovao Aiki Shuren Dojo, poznat još i kao Iwama Dojo. Tokom svog tog vremena znao je često putovati po Japanu, a naročito je putovao u Kansaj regiju da bi podučavao aikido.

Morihei Ueshiba umro je 26. aprila 1969.