Mortalitet

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Mortalitet u svijetu (2009)

Stopa mortaliteta ili stopa smrtnosti (pojam mortalitet potiče od latinske reči mors što znači smrt) je godišnji broj smrtnih slučajeva (od bolesti ili generalno) na 1000 stanovnika. Ova mjera se razlikuje od stope morbiditeta, koja predstavlja broj oboljelih u odnosu na ukupno stanovništvo.

Razlikuju se:

1. opšta stopa mortaliteta, broj umrlih na 1000 stanovnika tokom jedne godine. 2. fetalna stopa mortaliteta ili stopa mrtvorođenja, je broj fetalnih smrti u odnosu na ukupan broj rođenja u datoj godini (računajući i živorođenja i mrtvorođenja). 3. stopa maternalnog mortaliteta, je odnos između broja smrti trudnica i broja živorođenih ili sume živorođenih i fetalnih smrti tokom jedne godine. 4. stopa infantilnog mortaliteta ili stopa smrtnosti odojčadi, godišnji broj umrle djece mlađe od godinu dana na 1000 živorođene djece.

U odnosu na uspjeh ili neuspjeh medicinskog tretmana ili operacije, razlikuju se:

1. rana stopa mortaliteta, broj smrti u ranoj fazi tekućeg tretmana. 2. kasna stopa mortaliteta, broj smrti u kasnoj fazi tekućeg tretmana.

Pošto se opšta stopa mortaliteta računa na ukupno stanovništvo može dati pogrešnu vrijednost kao pokazatelj. Na primjer, broj smrti na 1000 stanovnika u razvijenim zemljama može biti viši nego broj smrtnih slučajeva u manje razvijenim zemljama, uprkos boljem ekonomskom standardu i zdravstvenoj njezi. Ovo je posljedica starijeg stanovništva koje odlikuje uglavnom razvijene zemlje, koji imaju veću vjerovatnoću da će umrijeti u toku jedne godine, tako da će ukupna stopa smrtnosti biti viša , iako je za pojedinačne godine stopa smrtnosti niža nego u nerazvijenim zemljama. Najbolji pokazatelj mortaliteta su tablice mortaliteta koje posmatraju mortalitet posebno za svaku godinu. Tablice mortaliteta su potrebne da bi se dobio sintetički pokazatelj očekivano trajanje života koji obuhvata mortalitet u svim godinama starosti.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]