Muhamed Skejo Prozorac

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Muhamed Skejo Prozarac (? - 1812.), je bio muftija, kadija, bosanskohercegovački teoretičar države i prava i filozof.

O životu i radu Muhameda Prozorca nema sačuvanih izvora izuzev onoga što je zabilježeno u uvodnom dijelu njegovog poznatog djela: "Upustvo o uređenju države na osnovu islama".[1] Nešto malo uspomena na Prozorca sačuvalo se u narodu. U narodnom predanju uz njegovo ime vezuje se i prezime Skejo (Sćajo). Rođen je u Prozoru, obavljao je dužnost kadije i muftije u Pruscu i živio je na prijelazu iz XVIII u XIX vijek. O Njegovom socijalnom porijeklu, školovanju nemamo nikakvih podataka, ali kako je obavljao dužnost kadije i muftije u Pruscu, može se pretpostaviti da je završio visoke skole. Muhamed Prozorac je među malim brojem intelektualaca otvoreno podržao reforme sultana Selima III.

Djelo "Uputstvo uređenju države na osnovu islama" napisao je 1801/2. godine i predao ga sultanu Selimu III i tadašnjem sejh-ul islamu Omeru Hulusiji. O Muhamedu Prozorcu u Salnami 1884. godine prvi put je pisao Ibrahim-beg Bašagić.[2]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Zgodić, Esad (1. 1. 1996). "Kriza države i islamsko-moralna restauracija društva i politike". Dijalog - Časopis za filozofiju i društvenu teoriju (jezik: Bosnian) (5): 119–132. ISSN 0350-6177.CS1 održavanje: nepoznati jezik (link)
  2. ^ d.o.o., OliveBH. "Pisac o kojem se malo zna". infobiro.ba. Pristupljeno 24. 11. 2016.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]