Muhamed Skejo Prozorac

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Muhamed Skejo Prozarac (? - 1812.), je bio muftija, kadija, bosanskohercegovački teoretičar države i prava i filozof.

O životu i radu Muhameda Prozorca nema sačuvanih izvora izuzev onoga što je zabilježeno u uvodnom dijelu njegovog poznatog djela: "Upustvo o uređenju države na osnovu islama".[1] Nešto malo uspomena na Prozorca sačuvalo se u narodu. U narodnom predanju uz njegovo ime vezuje se i prezime Skejo (Sćajo). Rođen je u Prozoru, obavljao je dužnost kadije i muftije u Pruscu i živio je na prijelazu iz XVIII u XIX vijek. O Njegovom socijalnom porijeklu, školovanju nemamo nikakvih podataka, ali kako je obavljao dužnost kadije i muftije u Pruscu, može se pretpostaviti da je završio visoke skole. Muhamed Prozorac je među malim brojem intelektualaca otvoreno podržao reforme sultana Selima III.

Djelo "Uputstvo uređenju države na osnovu islama" napisao je 1801/2. godine i predao ga sultanu Selimu III i tadašnjem sejh-ul islamu Omeru Hulusiji. O Muhamedu Prozorcu u Salnami 1884. godine prvi put je pisao Ibrahim-beg Bašagić.[2]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Zgodić, Esad (1996-01-01). "Kriza države i islamsko-moralna restauracija društva i politike". Dijalog - Časopis za filozofiju i društvenu teoriju (jezik: Bosnian) (5): 119–132. ISSN 0350-6177. 
  2. ^ d.o.o., OliveBH. "Pisac o kojem se malo zna". infobiro.ba. Pristupljeno 2016-11-24. 

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]