Neda Agha-Soltan

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Wiki letter w.svg Ovaj članak je siroče zato što nema ili vrlo malo ima drugih članaka koji linkuju ovamo.
Molimo Vas da postavite linkove prema ovoj stranici sa srodnih članaka(23-02-2012)
Accessories-text-editor.svg Ovaj članak je u začetku.
Članak treba imati najmanje 5 rečenica i linkove na druge postojeće članke. Uključite se i pomozite Wikipediji proširivanjem ovog članka.
Neda Agha-Soltan

Neda Agha-Soltan (farsi, ندا آقا سلطان, Nedā Āġā-Soltān; 1982 - Teheran, Iran, 20. juni 2009) je Iranka koja je ubijena za vrijeme protesta poslije predsjedničkih izbora u Iranu 2009. godine.

Jedan od mnogih posmatrača koji su bili prisutni na protestu, je uspio snimiti njeno ubistvo. Ubrzo poslije toga, ovi snimci su se pojavili na internetskim platformama vidljivi cijelom svijetu. Njeno ime je time postalo simbol opozicije. Neda na perzijskom jeziku znači "glas" ili "poziv." Također se metaforično tumači kao "glas Irana" i "simbol za pro-demokratske proteste koji eliminiraju Islamski režim."


System-users.svg Nedovršeni članak Neda Agha-Soltan koji govori o biografijama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.