Nick Mason

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Nick Mason

Nicholas Berkeley "Nick" Mason (rođen 27. januara 1944. u Edgbastonu, Birmingham, Engleska) jest bubnjar engleskog benda Pink Floyd. On je jedini stalni član od formacije benda 1964. Studirao je na Regent Street Polytechnic fakultetu, gdje je upoznao Rogera Watersa, Boba Klosea i Richarda Wrighta, s kojima je formirao bend Sigma 6.

Također je poznato da se takmiči na auto-trkama, poput 24 sata Le Mansa (24 Hours of Le Mans). Uprkos povezanosti benda sa drogama, i drugim ekcesima u '60-im i '70-im, Mason tvrdi da je ostao uveliko slobodan od ovisnosti.

Mason je svirao na svakom albumu Pink Floyda. Minimalno je učestvovao na albumu A Momentary Lapse of Reason, i to na pjesmama "Learning to Fly", "On the Turning Away" i "Yet Another Movie".

Unatoč konfliktima zbog vlasništva imena Pink Floyd, Roger Waters i Nick Mason se sad dobro slažu.

Masonov glas je uključen na albumima Pink Floyda u pjesmama "Corporal Clegg", "One of These Days", "Signs of Life" i "Learning to Fly".

Mason podržava Countryside Alliance i održava koncerte za skupljanje sredstava za organizaciju.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]