Niels Henrik Abel

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Niels Henrik Abel
Niels Henrik Abel.jpg
Rođenje5. august 1802.
Finnøy, Norveška
Smrt6. april 1829. (26. godina)
Froland, Norveška
PrebivališteNorveška
DržavljanstvoNorveška Norveško
PoljeMatematika
InstitucijaUniverzitet u Oslu
Alma materUniverzitet u Oslu
Poznat poAbelova funkcija
Abelova grupa
Abelov teorem
ReligijaLuteranizam

Niels Henrik Abel (Finnøy, 5. august 1802. - Froland, 6. april 1829. godine) je bio norveški matematičar.

Istakao se radovima na polju više algebre, teorije grupa, integralnog računa i teorije eliptičnih funkcija. Njegova djela izdata su tek 1839. godine.

Rani život[uredi | uredi izvor]

Abel je rođen u Nedstrandu, blizu Finnøya, kao sin Sørena Georga Abela i Anne Marie Simonsen, "kćerke brodskog trgovca."[1] Abelov otac diplomirao je teologiju i filozofiju, a njegov djed je bio aktivni protestantski ministar u Gjerstadu, blizu Risøra. Nakon djedove smrti, Abelov otac je postavljen za ministra u Gjerstadu. 1815. godine, Abel je upisao Katedralnu školu u Oslu. Novi učitelj matematike, Bernt Michael Holmboe, došao je 1817. godine. Kada je uočio Abelov talent za matematiku, podsticao ga je da studira matematiku na naprednijem nivou. Kada je Abelov otac umro 1820. godine, porodica je ostavljena u teškoj situaciji, a Holmboe je podržao Abela sa stipendijom kako bi on ostao u školi, te je čak posudio novac od prijatelja kako bi omogućio Abelu da studira na Univerzitetu kralja Fredericka. Abel je otpočeo studije 1821. godine, a diplomirao je 1822. godine.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ See page 91 of Livio, Mario (2005). The Equation That Couldn't be Solved. New York: Simon & Schuster. ISBN 0743258215.

Dalje čitanje[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]