Nihilizam

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Kao filozofsko stajalište, nihilizam je pogled na svijet, a pogotovo ljudsku egzistenciju, bez ikakve svrhe, značenja, ili razumljive istine. To je teorija koja promovira stanje u kojem se ne vjeruje ni u šta, ili u kome ne postoje ciljevi. Termin se nekorektno koristi da bi se okarakterizirale one ličnosti koje ne dijele sa drugima neku određenu vjeru ili određeni skup apsolutnih vrijednosti.

Neki veliki filozofi poput Friedricha Nietzschea su pisali o nihilizmu. Nietzsche je opisao kršćanstvo kao nihilističku religiju, jer je uklonila značenje sa ovozemaljskog života, i fokusirala ga na navodni drugi život.


Također pogledajte[uredi | uredi izvor]


Discourse-into-the-night.jpg Nedovršeni članak Nihilizam koji govori o filozofiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.