Niz nesretnih događaja

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Niz nesretnih događaja
Autor Lemony Snicket
Originalni naziv A Series of Unfortunate Events
Država Engleska
Jezik Engleski

Niz nesretnih događaja (eng. A Series of Unfortunate Events) je serija knjiga irskog književnika Lemony Snicket (Daniel Handler). Serija je postala planetarno popularna i osvojila je više nagrada. Posljednja knjiga "The End" izdana je na petak 13. 2006. godine.

Porijeklo[uredi | uredi izvor]

Daniel Handler, autor serije, naveo je da je odlučio napisati dječju knjigu dok je pokušavao izdati svoj roman The Basic Aight. Izdavačka kuća HarperCollins nije izdala The Basic Aight ali je bila zainteresovana da Handler napiše roman za mlade. U početku mu se to činilo kao grozna ideja, ali se ipak sastao sa izdavačima da razgovara o knjizi. Objasnio je svoju ideju o Gotičkom romanu o odrastanju kroz grozne događaje. Na Handlereovo iznenađenje, ideja se svidjela izdavačima. Prva knjiga u seriji, Loš početak, izdana je 30. septembra 1999. godine.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]