Idi na sadržaj

No Cav

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Cava di Gioia (Carrara) i povezana nepovratna modifikacija oblika vrha

No Cav je novinarski izraz koji se koristi[1] za označavanje velikog italijanskog protestnog pokreta koji je nastao početkom 21. stoljeća[2] i sastavljen je od udruženja i grupa građana ujedinjenih kritikom kamenoloma mramora Carrara u Apuanskim Alpima.

Ime i simbol

[uredi | uredi izvor]
Naljepnica No Cav na bivaku Aronte (Paso della Focolaccia, Apuanski Alpi)

Izraz No Cav, skraćenica od "No Cave" ("Ne kamenolomima", na italijanskom), prvi put je upotrijebljen u članku italijanskog regionalnog časopisa Il Tirreno 2014. da bi se definirali aktivisti koji su učestvovali u demonstracijama odbora Salviamo le Apuane (Spasimo Apuanske Alpe, na bosanskom)[1].

Simbol No Cav sastoji se od stiliziranog crno-bijelog prikaza vijadukta Vara i privatne mramorne željeznice Carrara preko kojeg se nalazi veliki crveni X, iznad kojeg su riječi "NO CAV" napisane crvenom bojom, sve na bijeloj pozadini[3][4].

Ovaj simbol, čiji grafički dizajn podsjeća na pokret No TAV, pojavio se tek 2020. godine, tokom događaja koji je organizirao ekolog Gianluca Briccolani, koji bi sljedeće godine, zajedno sa Claudiom Grandijem i drugima, osnovao udruženje Apuane Libere.[5][6][7]

Ovaj simbol i definiciju "No Cav" ne koriste niti prihvataju sve grupe pokreta i mnogi radije definišu sebe preciznijim terminima.

Reference

[uredi | uredi izvor]
  1. ^ a b "«Salviamo le Apuane», i No Cav "occupano" il monte Carchio" (jezik: italijanski). 18. 5. 2014.
  2. ^ "La distruzione delle Alpi Apuane a causa dell'estrazione del marmo | EJAtlas" (jezik: italijanski).
  3. ^ "«Le cave portano ricchezza? Ma se siamo poveri e disoccupati...»" (jezik: italijanski). 8. 8. 2020.
  4. ^ ""La coop Levigliani non tutela il Corchia"" (jezik: italijanski). 1594705367796. Provjerite vrijednost datuma u parametru: |date= (pomoć)
  5. ^ "N O – C A V – MISANTHROPICTURE" (jezik: italijanski). Arhivirano s originala, 29. 10. 2021. Pristupljeno 8. 8. 2022.
  6. ^ "NASCE "APUANE LIBERE": LA PRIMA ORGANIZZAZIONE DI VOLONTARIATO PER TUTELARE LE ALPI APUANE" (jezik: italijanski). 8. 5. 2021.
  7. ^ "CONFERENZA STAMPA DELL' 8 MAGGIO" (jezik: italijanski). 10. 5. 2021.