November Rain

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

"November Rain" je pjesma američkog hard rock benda Guns N' Roses. Napisao je je glavni vokal benda Axl Rose, a objavljena je kao singl 1992. sa njihovog trećeg studijskog albuma Use Your Illusion I (1991.).

"November Rain" je zauzela treće mjesto na Billboard Hot 100 listi Sjedinjenih Država, što je čini najdužom pjesmom u historiji koja je ušla u prvih deset te liste u vrijeme objavljivanja. To je ujedno i četvrta najduža pjesma koja je ušla na Hot 100 top listu (druga najduža u trenutku objavljivanja). Pjesma je dostigla drugo mjesto na portugalskoj listi singlova, četvrto mjesto UK Singles Chart i prvih 10 na nekoliko drugih muzičkih top lista širom svijeta.

Od objavljivanja, pjesma je prodata u više od milion primjeraka širom svijeta.

Muzički video, koji je režirao Andy Morahan,[1] prikazuje Rose kako ženi svoju tadašnju djevojku Stephanie Seymour i kasnije tuguje na njenoj sahrani, prekinut nastupom uživo u losanđeleskom Orpheum Theatru.[2] To je jedan od najskupljih muzičkih spotova ikada.[3]

Axl Rose izvodi "November Rain" u Nottingham Areni, Nottingham, UK, u maju 2012.

Reference[uredi | uredi izvor]

 

  1. ^ "mvdbase.com – Guns 'n' Roses – "November rain"". mvdbase.com. Arhivirano s originala, 29. 3. 2019.
  2. ^ Rampton, Mike. "A PROBABLY FAR TOO FORENSIC ANALYSIS OF GUNS N' ROSES' NOVEMBER RAIN VIDEO". kerrang.com. Kerrang. Pristupljeno 11. 10. 2020.
  3. ^ "SoYouWanna.com - Learn What You Wanna Do". Soyouwanna.com. Arhivirano s originala, 28. 11. 2006.

Muzički spot"November Rain" na YouTubeu