Idi na sadržaj

OGLE-2005-BLG-390Lb

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

OGLE-2005-BLG-390Lb je vansolarna planeta koja kruži oko zvijezde OGLE-2005-BLG-390L smještene oko 21 500 ± 3,300 svjetlosnih godina od Zemlje u sazviježđu Škorpije blizu centra Mliječnog puta. Do januara 2006. godine to je Zemlji najsličnija planeta koja je otkrivena.

Fizikalne karakteristike[uredi | uredi izvor]

Planeta kruži oko zvijezde crvenog patuljka na oko 2,2 - 4,1 AJ (astronomska jedinica – prosječna udaljenost Zemlje od Sunca), što bi je, mjereno mjerilima našeg sistema, smjestilo između Marsa i Jupitera. Procjenjuje se da je vrijeme obilaska oko matičnog sunca 10 godina.

OGLE-2005-BLG-390Lb je oko 5,5 puta veća od Zemlje. Naučnici kažu da bi ovo mogla biti stjenovita planeta ali isto tako i gasoviti džin. U prvom slučaju bi nalikovala na dosta veći Pluton, jer temperatura na površini je oko –220° celzijusa (iako je ova planeta oko 10 puta bliža svojoj matičnoj zvijezdi nego Pluton), a imala bi i tanki atmosferski sloj. U drugom slučaju planeta bi nalikovala Neptunu (nešto manjeg obima), što znači da bi imala tečnu površinu okruženu gustim oblacima ledenih kristala i gasa. U svakom slučaju to je veoma hladna planeta, zbog male temperature matične zvijezde i velikog rastojanja od iste.

Lokacija planete OGLE-2005-BLG-390Lb' na noćnom nebu

Otkriće[uredi | uredi izvor]

Međunarodna grupa od 73 naučnika, iz 32 institucije, iz 12 država, okupljena oko 4 srodna projekta je dovela do otkrića ove planete.

Otkriće planete objavljeno je od strane: PLANET/RoboNet (Probing Lensing Anomalies NETwork/Robotic Telescope Network), OGLE (Optical Gravitational Lensing Experiment), i MOA (Microlensing Observations in Astrophysics) 26. januara 2006. godine.

A NASA illustration of gravitational microlensing. "Light from a distant star is bent and focused by gravity as a planet passes between the star and Earth. Prijevod: Svjetlost sa udaljenih zvijezda uhvaćena je i usmjerena gravitacijom u trenutku dok planeta prolazi između zvijezde i Zemlje"

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]