Idi na sadržaj

Održivi razvoj

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Održivi razvoj je organizacioni princip za postizanje ciljeva ljudskog razvoja uz istovremeno održavanje sposobnosti prirodnih sistema da obezbjede prirodne resurse i usluge ekosistema od kojih zavise privreda i društvo. Željeni rezultat je stanje društva u kojem se životni uslovi i resursi koriste kako bi se nastavilo zadovoljavati ljudske potrebe bez narušavanja integriteta i stabilnosti prirodnog sistema. Održivi razvoj se može definirati kao razvoj koji zadovoljava potrebe sadašnjosti bez ugrožavanja sposobnosti budućih generacija da zadovolje svoje potrebe.[1]

Iako je moderni koncept održivog razvoja izveden uglavnom iz Brundtlandovog izvještaja iz 1987. godine, on je također ukorijenjen u ranijim idejama o održivom upravljanju šumama i ekološkim brigama 20. stoljeća. Kako se koncept održivog razvoja razvijao, više je pomjerao fokus na ekonomski razvoj, društveni razvoj i zaštitu okoliša za nadolazeće generacije.

Ciljevi održivog razvoja na nivou Ujedinjenih nacija (2015-2030) bave se globalnim izazovima, uključujući siromaštvo, nejednakost, klimatske promjene, degradaciju životne sredine, mir i pravdu.

Definicija

[uredi | uredi izvor]

Održivi razvoj može biti definirana kao praksa održavanja produktivnosti zamjenom korištenih resursa resursima jednake ili veće vrijednosti bez degradacije ili ugrožavanja prirodnih biotičkih sistema.[2] Održivi razvoj povezuje brigu o nosivosti prirodnih sistema sa društvenim, političkim i ekonomskim izazovima sa kojima se suočava čovječanstvo. Nauka o održivosti proučava koncepte održivog razvoja i nauke o životnoj sredini. Naglasak je na odgovornosti sadašnjih generacija za regeneraciju, održavanje i poboljšanje planetarnih resursa za korištenje budućim generacijama.[3]

Ciljevi održivog razvoja

[uredi | uredi izvor]

Reference

[uredi | uredi izvor]
  1. ^ "Sustainable Development". UNESCO (jezik: engleski). 3. 8. 2015. Pristupljeno 6. 9. 2021.
  2. ^ Lynn R. Kahle, Eda Gurel-Atay, Eds (2014). Communicating Sustainability for the Green Economy. New York: M.E. Sharpe. ISBN 978-0-7656-3680-5.CS1 održavanje: više imena: authors list (link)
  3. ^ Finn, Donovan (2009). Our Uncertain Future: Can Good Planning Create Sustainable Communities?. Champaign-Urbana: University of Illinois.