Onaj ko nađe prijatelja pronalazi bogatstvo

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Onaj ko nađe prijatelja pronalazi bogatstvo
RežiserSergio Corbucci
ProducentVictor Gillespie
Josi W. Konski
Scenarist(i)Mario Amendola
Sergio Corbucci
UlogeBud Spencer
Terence Hill
Salvatore Borghese
John Fujioka
Muzika
  • La Bionda Izmijeni na Wikipodacima
Žanrkomedija
KinematografijaLuigi Kuveiller Izmijeni na Wikipodacima
MontažaAshley Daleki
Distributer
Premijera1981.
Trajanje102 minute
ZemljaItalija
JezikItalijanski

Onaj ko nađe prijatelja pronalazi bogatstvo (italijanski: Chi trova un amico, trova un tesoro) je italijansko-američka komedija iz 1981. koju je režirao Sergio Corbucci. To je 13. od ukupno 17 filmova u kojima glume Bud Spencer i Terence Hill. Lokacije filma snimane su na Floridi.

Jedina pjesma u filmu je "Movin 'Cruisin'" u izvedbi The Fantastic Oceans.

Radnja[uredi | uredi izvor]

Alan planira upotrijebiti staru kartu svog strica da pronađe navodno skriveno blago na nekom pustom ostrvu. Bježeći od uterivača dugova, skriva se u čamcu Charlieja, mornara koji pozira pred televizijskim kamerama prije nego što krene na višemjesečno promotivno putovanje u kojem bi trebao jesti samo hranu sponzora koji ga skupo plaća za taj zadatak. Čim otplovi malo dalje u Tihi Ocean, Charlie priznaje svom papagaju da ne podnosi hranu sponzora i baca je preko broda. Nakon nekoliko dana, uhvati Alana kako jede svoj ručak i odluči ga predati čim naiđe na obližnje ostrvo. Međutim, Alan uspijeva promijeniti kurs broda i dovesti ga na ostrvo gdje je navodno skriveno blago. Njih dvoje se posvađaju, padaju u more i ostaju zaglavljeni na ostrvu.


Ubrzo otkrivaju da nisu sami, već da tamo žive i starosjedioci čija je poglavica "mama". Nespretni Anulu im objašnjava da je blago vjerovatno skriveno u napuštenoj tvrđavi koju još uvijek čuva japanski vojnik Kamasuka, koji misli da Drugi svjetski rat još uvijek traje. Alan i Charlie lansiraju stari tenk i provaljuju u tvrđavu, gdje se sprijateljuju sa Kamasukom i pronalaze gomilu novca u trezoru. Tada se pojavljuju uterivači dugova sa avionom, ali su uhapšeni. Zbog nesporazuma, Čarli misli da Alan želi da ga prevari i pobegne sa dve vreće novca u avionu. Ali onda se ispostavi da je i Alan s njim. Kada čuju da su uterivači dugova pobjegli i zajedno s piratima drže domoroce kao taoce dok ne dobiju novac, Alan i Charlie se vraćaju na ostrvo i tuku ih. Kada se pojavi američka vojska, on hapsi zlikovce i njih dvojica im predaju novac jer im je Kamasuka rekao da je lažan. Upravo tada, general javlja da je novac zapravo ispravan i da je glasina o falsifikatu nametnuta samo da obeshrabri lopove, na šta njih dvojica ostaju začuđeni.

Uloge[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]