OpenDocument

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

OpenDocument format (ODF, eng. OASIS Open Document Format for Office Applications), je otvoreni format datoteka za spremanje i razmjenu uredskih dokumenata kao što su tekst dokumenti (uključujući memorandume, izvještaje i knjige), tablične proračune, grafikone i prezentacije. Standard je razvio OASIS industrijski konzorcijum, a temelji se na XML baziranom sistemu datoteka originalno napravljenom od strane OpenOffice.org razvojnog tima.

Standard su javno razvijale različite organizacije, javno je dostupan i može se implementirati bez ikakvih ograničenja. Namjena OpenDocument formata je pružiti otvorenu alternativu vlasničkim formatima dokumenta uključujući popularne DOC, XLS i PPT formate korištene od strane Microsoft Officea, kao i Microsoft Office Open XML formata (ovaj posljednji zahtjeva razne licence prije nego ga konkurencija može koristiti). Organizacije i individualci koji pohranjuju svoje podatke u otvorenim formatima kao što je OpenDocument potpuno uklanjaju rizik zaključavanja (tzv. Vendor lock-in) na jednog proizvođača softvera, ostavljajući im izbor zamjene softvera ukoliko njihov postojeći proizvođač propadne, proizvođač podigne svoje cijene, proizvođač promijeni svoj softver ili promijeni licencu u neodgovarajuću.