OpenDocument

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

OpenDocument format (ODF, engleski: OASIS Open Document Format for Office Applications), je otvoreni format datoteka za spremanje i razmjenu uredskih dokumenata kao što su tekst dokumenti (uključujući memorandume, izvještaje i knjige), tablične proračune, grafikone i prezentacije. Standard je razvio OASIS industrijski konzorcijum, a temelji se na XML baziranom sistemu datoteka originalno napravljenom od strane OpenOffice.org razvojnog tima.

Standard su javno razvijale različite organizacije, javno je dostupan i može se implementirati bez ikakvih ograničenja. Namjena OpenDocument formata je pružiti otvorenu alternativu vlasničkim formatima dokumenta uključujući popularne DOC, XLS i PPT formate korištene od strane Microsoft Officea, kao i Microsoft Office Open XML formata (ovaj posljednji zahtjeva razne licence prije nego ga konkurencija može koristiti). Organizacije i individualci koji pohranjuju svoje podatke u otvorenim formatima kao što je OpenDocument potpuno uklanjaju rizik zaključavanja (tzv. Vendor lock-in) na jednog proizvođača softvera, ostavljajući im izbor zamjene softvera ukoliko njihov postojeći proizvođač propadne, proizvođač podigne svoje cijene, proizvođač promijeni svoj softver ili promijeni licencu u neodgovarajuću.