OpenSSH

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
OpenSSH logo sa Puffy maskotom

OpenSSH je slobodna verzija SSH konekcijske alatke na kojoj se tehnički korisnici interneta nalaze. Korisnici telnet-a, rlogin-a, i ftp-a možda ne uočavaju da se njihove šifre (password) ne šalju kriptovane preko interneta, ali je istina. OpenSSH enkriptira sav saobraćaj (uključujući i šifre) da bi efektivno eliminisao eavesdropping, provaljivanje konekcije i druge napade. Dodatno, OpenSSH snabdijeva mogućnostima sigurnog tunneling-a i metodama prepoznavanja (authentication), i podržava sve verzije SSH protokola.

OpenSSH paket zamjenjuje rlogin i telnet sa ssh programom, rcp sa scp, i ftp sa sftp. Također je uključen i sshd (serverska strana paketa), i druge alatke poput ssh-add, ssh-agent, ssh-keysign, ssh-keyscan, ssh-keygen i sftp-server.

OpenSSH je razvijen od strane OpenBSD projekta. Softver je razvijen u zemljama koje dozvoljavaju cryptography export i slobodan je za korištenje od bilo koga pod BSD licencom.

OpenSSH razvijaju dva tima. Jedan tim se bavi striktnim OpenBSD baziranim razvojem, nastojeći da proizvedu kod što čišći, jednostavniji, i sigurniji što je moguće. Mi vjerujemo da jednostavnost bez portabilnog "goop"-a omogućuje bolju kontrolu kvaliteta koda i lakši pregled. Drugi tim uzima čistu verziju i napravi je portabilnom, dodavajući portabilni "goop" tako da se može koristiti na mnogim operativnim sistemima (ovi su poznati kao p izdanja, i imenovana su poput: "OpenSSH 4.3p2".

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]