OpenSSH

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
OpenSSH logo sa Puffy maskotom

OpenSSH je slobodna verzija SSH konekcijske alatke na kojoj se tehnički korisnici interneta nalaze. Korisnici telnet-a, rlogin-a, i ftp-a možda ne uočavaju da se njihove šifre (password) ne šalju kriptovane preko interneta, ali je istina. OpenSSH enkriptira sav saobraćaj (uključujući i šifre) da bi efektivno eliminisao eavesdropping, provaljivanje konekcije i druge napade. Dodatno, OpenSSH snabdijeva mogućnostima sigurnog tunneling-a i metodama prepoznavanja (authentication), i podržava sve verzije SSH protokola.

OpenSSH paket zamjenjuje rlogin i telnet sa ssh programom, rcp sa scp, i ftp sa sftp. Također je uključen i sshd (serverska strana paketa), i druge alatke poput ssh-add, ssh-agent, ssh-keysign, ssh-keyscan, ssh-keygen i sftp-server.

OpenSSH je razvijen od strane OpenBSD projekta. Softver je razvijen u zemljama koje dozvoljavaju cryptography export i slobodan je za korištenje od bilo koga pod BSD licencom.

OpenSSH razvijaju dva tima. Jedan tim se bavi striktnim OpenBSD baziranim razvojem, nastojeći da proizvedu kod što čišći, jednostavniji, i sigurniji što je moguće. Mi vjerujemo da jednostavnost bez portabilnog "goop"-a omogućuje bolju kontrolu kvaliteta koda i lakši pregled. Drugi tim uzima čistu verziju i napravi je portabilnom, dodavajući portabilni "goop" tako da se može koristiti na mnogim operativnim sistemima (ovi su poznati kao p izdanja, i imenovana su poput: "OpenSSH 4.3p2".

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]