Guramije

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Osphronemidae)
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Šablon:TaksokvirVodič za izradu taksokvira
Labirintovke
Trichogaster leerii
Sistematika
Carstvo Animalia
Koljeno Chordata
Razred Actinopterygii
Red Perciformes
Podred Anabantoidei
Porodica Osphronemidae
Podporodice

Guramije su slatkovodne ribe iz porodice Osphronemidae. Kao i sve labirintovke, guramije posjeduju labirint, organ koji im omogućava udisanje atmosferskog kisika.

Porodicu guramija trenutno sačinjava devedeset vrsta, podjeljenih u petnaest rodova, koji su podijeljeni u četiri podporodice. Porodica je nekada nazivana Polyacanthidae, a pojedine vrste nekada smještane u porodicu Anabantidae sada su dio porodice labirintovki.

Većina riba iz porodice Osphronemidae pokazuje određeni način brige o potomstvu. Neke labirintovke mlađ čuvaju u ustima, dok druge prave pjenasta gnijezda na površini vode.

Zahvaljujući intenzivnim bojama pojedinih vrsta, guramije su ušle u akvarijume širom svijeta. Međutim, guramije su izuzetno ljubomorne na sve ribe velastih peraja, koje doživljavaju kao konkurenciju, a posebno agresivne vrste poput sijamskih boraca znaju ubiti ribe koje doživljavaju kao suparnike.