Owen Tudor

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Grb Owena Tudora

Owain ap Maredudd, poznat kao Owen Tudor (1400 - 2. februar 1461) bio je velški vojnik i dvorjanin na engleskom dvoru.

Bio je potomak velškog princa, Rhysa ap Gruffuda. Služio je kao dvorjanin Katarine od Valoisa, udovice Henrika V Engleskog. Ubrzo je postao njen ljubavnik, a vjeruje se da je par sklopio tajni brak 1428. godine. Kako je brak sa kraljevom udovicom bez pristanka trenutnog kralja (koji je tada bio Katarinin sin, Henrik VI) bio zabranjen, brak i da je sklopljen ne bi bio validan. Par je ipak imao najmanje šestero djece; jedno od njih, Edmund Tudor, bio je otac Henrika VII Engleskog. Preko Edmunda i Henrika VII Owen je bio predak svim Tudorima, te je predak i današnjem britanskom monarhu, kraljici Elizabeti II.

Owen Tudor je pogubljen 2. februara 1461. godine nakon što je njegova vojska doživjela poraz od strane Yorkista za vrijeme Ratova dviju ruža.