Patrijarh Nikifor

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Patrijarh Nićifor)
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Patrijarh Nikifor

Patrijarh Nikifor (druga polovina 7. vijeka, Carigrad829 progonstvo), carigradski patrijarh i bizantski pisac.

Nikifor je poticao iz ugledne carigradske porodice. Kao i njegov otac bio je jedno vrijeme carski sekretar i u državnoj službi. Njegovo obrazovanje bilo je ipak teološko. Učestvovao je na Sedmom vaseljenskom saboru 787. Poslije se zakaluđerio. Bio je patrijarh (806-815). Kao patrijarh predstavljao je umjerenu liniju pravoslavne politike. Kako je u doba cara Lava V razbuktana ikonoklastička borba patrijarh Nikifor je zauzeo oštar stav prema ikonoklastima zbog čega je prognan. Umro je u progonstvu 829. Poslije pobjede pravoslavlja proslavljen je kao veliki patrijarh. Njegov učenik Ignjatije Đakon sastavio je njegovo žitije.

Nikifor je napisao veći broj teoloških i dva historijska djela. Njegovo djelo Historia ili Breviarium je kraći spis koji opisuje vrijeme od 602. do 769. godine. Uz Teofana jedina je očuvana historija za to doba. Brevijar je popularno djelo namjenjeno širem krugu čitalaca. Iako kratki njegovi opisi su sadržajniji od Teofanovih. Drugo njegovo djelo je Hronografikon predstavlja hroniku koja ide od postanka svijeta do 829. godine. Ona ima veću naučnu vrijednost. Sadrži listu jevrejskih, perzijskih, rimskih i bizantskih vladara i vjerskih poglavara.

Nikifor navodi da su u opsadi Carigarada među Slavenima bile i njihove žene ('Avari dovedoše mnoštvo Slavena i uvedoše ih u zajednički boj, objasniše im da ... upadnu monoksilima ... od mnoge krvi zacrveni se more. Među leševima poginulih našlo se i slavenskih žena').