Idi na sadržaj

Pekinška patka

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Rezanje patke prolikom serviranja

Pekinška patka (kineski: 北京烤鴨 / 北京烤鸭, pinjin: běijīng kǎoyā) jedno je od najpoznatijih jela u kineskoj kuhinji. Pripremanje je vrlo složeno, pa se uglavnom priprema i konzumira u specijaliziranim restoranima. Recept za pekinšku patku datira još iz dinastije Ming.[1] U Vijetnamu postoji varijanta koja se zove Vịt quay Bắc Kinh. Pekinške patke, po kojima je jelo dobilo ime, posljednja dva tjedna prije klanja dobivaju posebno hranjivu hranu i tokom tog vremena ne smiju se kretati kako bi im meso bilo mekano, a koža tanka. Životinje spremne za klanje teže dva do tri kilograma.

Priprema

[uredi | uredi izvor]

Kod pekinške patke posebna se vrijednost pridaje koži. Stoga se životinje nakon klanja podvrgavaju posebnom postupku koji se ne može provesti s komercijalnim patkama. Patka se očerupa, ali se ne vadi utroba, glava i noge se prvo ne odstranjuju. Koža se zatim napuhuje poput balona kroz mali rez na vratu tako da se potpuno odvoji od mesa. Zatim se ukloni iznutrica tako da se napravi najmanji mogući rez ispod krila. Noge su odsječene. Patka se zatim objesi za vrat, opari kipućom vodom, začini i posvuda premaže medom ili sladnim šećerom otopljenim u vrućoj vodi, te ostavi nekoliko sati da se suši na prozračnom mjestu.[2]

Posluživanje

[uredi | uredi izvor]

Ovako pripremljena patka kuha se viseći u posebnoj pećnici nekoliko sati, pri čemu se koža ponovno napuhne, postane hrskava i poprimi tipičnu sjajnu crvenu boju. gotova se patka iznosi gostima. Koža se reže na jednake dijelove oblika romba, sastruže masnoća i poslužuje u smotanim vrlo tankim tjestima, nalik na palačinke s posebnim umakom (obično hoisin umakom) i mladim lukom kao predjelom. Meso se zatim reže na zalogaje, tanke ploške i služi kao glavno jelo s raznim prilozima. No, postoji i verzija bez odvajanja kože i mesa, masnoća se topi samim načinom pripreme, a samo se začini sladnim šećerom. Patka se izrezuje ispred gosta. Tijekom glavnog jela priprema se juha od ostataka patke, koja po kineskom običaju završava jelovnik.

Galerija

[uredi | uredi izvor]

Vidi također

[uredi | uredi izvor]

Reference

[uredi | uredi izvor]
  1. ^ "品味北京五大百年名吃 (500-year-old delicacies of Beijing)". Xingchen Food Network (jezik: kineski). China News Information Centre. 22. 9. 2006. Pristupljeno 10. 9. 2007.
  2. ^ "Recipe for Peking Stuffed Duck" (jezik: kineski). 美食菜系. Arhivirano s originala, 1. 2. 2009. Pristupljeno 12. 9. 2007.

Vanjski linkovi

[uredi | uredi izvor]