Perihel

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Perihel je najmanja udaljenost planete od Sunca.

Perihel (grč. helios = sunce) je položaj neke planete na svojoj eliptičnoj putanji kada je najbliži Suncu. Zemlja prolazi kroz perihel svake godine početkom Januara i tada je udaljena od Sunca 147,1 miliona kilometara (srednja je vrijednost udaljenosti Zemlje od Sunca 149,6 miliona kilometara)

Zanimljivo je to da je Zemlja najbliža Suncu kad je temperatura na sjevernoj polulopti najniža u godini dana. To je očiti dokaz da godišnja doba ne diktira blizina Sunca, već nagnutost Zemljine osi prema Suncu.

Približna vrijednost udaljenosti Zemlje od Sunca (150 mil. kilometara) uzeta je kao vrijednost za 1 astronomsku jedinicu (1 aj, engl: 1 au - astronomical unit).

Vrijeme potrebno svjetlosti sa Sunca da stigne do Zemlje:

  • Perihel - 8 minuta i 17 sekundi
  • Srednja udaljenost - 8 minuta i 20 sekundi
  • Afel - 8 minuta i 27 sekundi

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]