Pindsko-makedonska kneževina

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Pindsko-makedonska kneževina je marionetska država Osovinskih sila. Postojala je u periodu od 1941. do 1944/47. godine.

Ustanovili su je italijanski i bugarski okupatori južne Kraljevine Jugoslavije i sjeverozapadne Grčke. Gledano u današnjim granicama, nalazila se na prostoru današnje Grčke i Makedonije, na području Pindskog gorja.

Ovo je bila država grčkih Vlaha. Glavni pokrovitelj joj je bila fašistička Italija. Nakon pada fašističkog režima u Italiji 1943. godine, knez iz aromunske kuće Diamandi biva zamijenjen baronom iz kuće Česnegić Milvanski (Milványi Cseszneky), mađarskog porijekla. Nakon njega je došao na vlast njegov brat Mihovil.

Ova država je imala protivgrčku politiku, ali unatoč fašističkim pokroviteljima, nije se postavila protivžidovski.

Poslije rata, odnosno nakon 1947. i ponovnog uključenja područja ove države u grčku državu, svi pripadnici vlaške manjine su bili izloženi progonu od strane grčke vlasti.

Vladari[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. Toso, Fiorenzo - Frammenti d'Europa
  2. Andreanu, José - Los secretos del Balkan
  3. Worldstatesmen
  4. Iatropoulos, Dimitri - "Balkan Heraldry"
  5. Zambounis, Michael - "Kings and Princes of Greece", Athens 2001
  6. Hungarian Aristocracy
  7. A nemlétezők lázadása