Pioneer Corporation

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Pioneer Corporation
Vrsta Dioničko društvo
Industrija Elektrotehnika
Osnivač(i) Nozomu Matsumoto
Sjedište Japan Kawasaki, Kanagawa, Japan
Proizvodi LCD i plazma TV, automobilski audio i GPS sustavi, CD i DVD playeri i recorderi, optički mediji, DJ oprema, zvučnici
Prihod Povećanje YEN 797 milijardi (2007)
Operativni prihod Povećanje YEN 12,5 milijardi (2007)
Neto dobit Gubitak YEN 6,7 milijardi (2007)
Zaposleni 37,622
Veb-sajt Oficijelna stranica

Pioneer Corporation (jap. パイオニア株式会社 Paionia Kabushiki-kaisha) multinacionalna je kompanija specijalizirana za proizvodnju elektronike iz Japana. Sjedište kompanije je u Kawasaki, Kanagawa, Japan. Kompanija je osnovana 1938. godine u Tokiju kao servis za popravak radija i zvučnika. Danas je Pioneer poznat po razvoju i proizvodnji napredne tehnologije u industriji potrošačke elektronike.

Pioneer je odigrao važnu ulogu u razvoju interaktivne kablovske TV, laser disc playera, prvog automobilskog CD playera, prvog odvojivog prednjeg auto sterea i sl. Također, kompanija je zaslužna i za razvoj supertuner tehnologije, DVD i DVD-R medija, plazma ekrana i organskih LED ekrana. Pioneer radi i na razvoju i proizvodnji optičkih medija, display tehnologja i softvera. Od 2007. godine, tvrtka Sharp, ima 14% udjela u Pioneeru.

12. februara 2009. Pioneer je saopštio službenu vijest da privremeno planira obustaviti proizvodnju televizora do marta 2010. 25. juna 2009. Sharp sa Pioneerom dogovara zajedničko joint venture ulaganje na području optičkih medija, a zajednički posao nazvan je "Pioneer korporacija za digitalni dizajn i proizvodnju".