Planinarski dom Bočica

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Planinarski dom Bočica se nalazi na 920 metara nadmorske visine, sjevero-zapadne padine Zvijezda planine, 10 km od Kaknja, u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine. Planinarskim domom upravlja Planinarsko društvo Bobovac koje je osnovano 1958. god. Izgrađen je osamdesetih godina XX vijeka i otvoren je tokom cijele godine.

Do doma je moguće doći motornim vozilom: (11 km) Kakanj-Zgošća-Zagrađe-Halinovići-Bočica (asfaltnim putem do sela Halinovići, a zatim do doma 2 km dobrim makadamskim putem). Markiranom stazom se stiže za oko 2 sata.

Dom je okružen je bjelogoričnom i crnogoričnom šumom. Pored doma su uređeni sportski tereni.

Dnevni boravak i trpezarija sa kuhinjom raspolažu sa 60 mjesta i potrebnim kuhinjskim inventarom za vlastitu pripremu hrane. U dvokrevetnim, četverokrevetnim i višekrevetnim sobama smješteno je ukupno 46 ležaja.[1]

Razvojni centar općine Kakanj u saradnji sa Udruženjem planinarsko društvo “Bobovac” Kakanj je kreirao projektnu aplikaciju za projekat “II faze izgradnje zimske bašte na PD Bočica”. Obuhvata kontinuitet izgradnje u čijoj su inicijalnoj fazi učestvovali Općina Kakanj i kakanjski privrednici. Projekat ispunjava kriterije Javnog poziva za prikupljanje zahtjeva za odobravanje i dodjelu sredstava poticaja namijenjenih subvencioniranju izgradnje i obnove javne turističke infrastrukture kojeg je raspisalo Ministarstvo za privredu Zeničko-dobojskog kantona.[2] Projeknu aplikaciju je podržala Općina Kakanj sa sufinansiranjem od 21% od ukupnog iznosa projekta.

Svake godine održava se manifestacija pod nazivom „Dipijevimstazama“ nastala u znak sjećanja na preminulog člana PD „Bočica“ Ediba Dogdibegovića – Dipija.

Planinarske ture[uredi | uredi izvor]

  • Ponijeri 4h,
  • Od Ponijera do vrh Tajana 1297m.n.v. 1h,
  • Od Ponijera preko Lastavice do objekta na Pepelarima 7h[3]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Planinareki dom Bočica, 920 m". Arhivirano s originala, 11. 6. 2017. Pristupljeno 5. 11. 2020.
  2. ^ "Razvojni centar izradio projektnu aplikaciju za II fazu izgradnje zimske bašte na PD Bočica - razvojni centar.ba". Arhivirano s originala, 24. 1. 2021. Pristupljeno 5. 11. 2020.
  3. ^ "Planinarski dom „Bočica" Kakanj - Planinarsko društvo Bobovav - Kakanj". Arhivirano s originala, 28. 10. 2021. Pristupljeno 5. 11. 2020.