Mrska osmorka

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Podlih osam)
Mrska osmorka
(Podlih osam)
Originalni poster filma
Izvorni naslovThe Hateful Eight
RežiserQuentin Tarantino
ProducentRichard N. Gladstein
Shannon McIntosh
Stacey Sher
Scenarist(i)Quentin Tarantino
UlogeSamuel L. Jackson
Kurt Russell
Jennifer Jason Leigh
Walton Goggins
Tim Roth
Bruce Dern
MuzikaEnnio Morricone
KinematografijaRobert Richardson
MontažaFred Raskin
ProdukcijaDouble Feature Films
FilmColony
DistributerWeinstein Company
Premijera8. decembar 2015.
Trajanje187 minuta
ZemljaSAD
JezikEngleski
Budžet44 miliona dolara
Zarada155,8 miliona dolara[1]

Mrska osmorka (prevedeno i kao Podlih osam) američki je film snimljen 2015. u žanru vesterna i misterije. Scenarist i režiser jest Quentin Tarantino. Glavne uloge tumače Samuel L. Jackson, Kurt Russell, Jennifer Jason Leigh, Walton Goggins, Demián Bichir, Tim Roth, Michael Madsen i Bruce Dern. To je priča o lovcu na ucjene Johnu "Hangmanu" Ruthu (Kurt Russell) i njegovoj bjegunici od zakona (Jennifer Jason Leigh) kada susreću još jednog lovca na ucjene (Samuel L. Jackson), koji tvrdi da je šerif. U nadi da će pronaći sklonište od mećave, grupa putuje u diližansi i zaustavlja se u jednoj kolibi na planinskom prevoju. Radnja se događa u Wyomingu ubrzo nakon završetka Američkog građanskog rata.[2]

Tarantino je najavio snimanje filma u novembru 2013, navodeći da je prvo počeo kao roman i nastavak filma Odbjegli Django. Nakon što je scenarij procurio na internetu u januaru 2014, otkazao je snimanje filma, ali je kasnije izjavio da se predomislio nakon čitanja scenarija uživo u pozorištu United Artistsa u Los Angelesu. Glavno snimanje počelo je 8. decembra 2014, u blizini Telluridea, u državi Colorado. Filmsku muziku komponirao je Ennio Morricone, što je bio njegov prvi kompletan angažman u žanru vestern filma nakon 35 godina.

Pod distribucijom Weinstein Companya u Sjedinjenim Američkim Državama, Mrska osmorka imao je premijeru 25. decembra 2015. na 70 mm filmu, a imao je široko digitalno izdanje 30. decembra 2015. Kritike su uglavnom bile pozitivne, hvaleći nastupe glumaca, Morriconeovu muziku, Tarantinovu režiju i rad na scenariju, kao i kinematografiju. Na 73. dodjeli Zlatnih globusa Morricone je osvojio nagradu za najbolju originalnu muziku, a film je imao tri nominacije za Oscara: za najbolju sporednu glumicu (Leigh), najbolju originalnu muziku (Morricone) i najbolju fotografiju (Robert Richardson).

Radnja[uredi | uredi izvor]

Nekoliko godina nakon što je završen Američki građanski rat, lovac na ucjene major Marquis Warren na putu je prema gradu Red Rocku u Wyomingu i prevozi troje mrtvih za koje je raspisana nagrada i, pokušavajući se skloniti uoči mećave, ukrcava se u kočiju kojom upravlja muškarac po imenu O. B. Unutra je John Ruth, koji je također lovac na ucjene poznatiji kao "Hangman". On je čuven po tome što uspijeva dovesti razbojnike žive da bi ih nakon suđenja objesili. Ruth je lisicama povezan s odbjeglom Daisy Domergue, koju prati do Red Rocka, i sumnjičav je prema svima da je neko ne ukrade i ne preuzme nagradu. Dvojica lovaca na ucjene zbližavaju se preko pisma Warrenu koje je lično napisao Abraham Lincoln.

Bivši pripadnik vojske Konfederacije a sada odmetnik Chris Mannix, koji tvrdi da putuje u Red Rock da postane novi gradski šerif, nagovara Rutha i Warrena da ga puste da se ukrca na kočije. Warren i Ruth formiraju savez kako bi zaštili svoje nagrade. Mannix i Warren zamalo se nisu potukli zbog njihove kontroverzne ratne prošlosti. Grupa je prisiljena da traži utočište od snažne snježne oluje u obližnjem svratištu. Tamo ih dočekuje Bob, Meksikanac koji kaže da je vlasnica svratišta Minnie otišla u posejtu svojoj majci i da je njega zadužila da se brine o svemu za vrijeme njene odsutnosti. Ostali gosti svratišta su Oswaldo Mobray, po zanimanju dželat; Joe Gage, mirni kauboj, koji putuje u posjetu svojoj majci, i Sanford Smithers, bivši general Konfederacije. Sumnjičavi Ruth razoružava sve osim Warrena.

Dok grupa zajedno objeduje, Mannix izjavljuje da je Warrenovo pismo od Lincolna zapravo falsifikat. Warren priznaje da jest, rekavši da mu pismo kupuje naklonost bijelaca, što razbješnjava Rutha. Warren ostavlja pištolj u Smithersovoj blizini i provocira ga da potegne govoreći Smithersu da je on, navodno, mučio, ponižavao i ubio Smithersovog sina. Warren ga prvi pogađa, što predstavlja zakonito ubistvo u samoodbrani. Warren se osvetio Smithersu zbog pogubljenja crnih vojnika u Bici kod Baton Rougea (1862).

Dok su svi bili zaokupljeni konfrontacijom i ubistvom, neko je nasuo otrov u kahvu, ali Daisy je jedina koja je to primijetila. Ruth i O. B. piju kahvu, nakon čega povraćaju krv i kolabiraju. Umirućeg Rutha napada Daisy, koja ga ubija njegovim pištoljem. Warren razoružava Daisy, drži ostale na nišanu i ostavlja je svezanu za Ruthov leš. Warrenu se pridružuje Mannix, kome on vjeruje jer ga je spasio da ne popije otrovanu kahvu. Warren dolazi do zaključka da bi Bob mogao biti uljez i da je ubio prave vlasnike svratišta. Međutim, Bob je imao alibi za trovanje jer je u to vrijeme svirao klavir. Kad je Warren počeo da prijeti da će pogubiti Daisy, Gage priznaje da je on trovač. Jedan čovjek koji se krio u podrumu puca u Warrena i pogađa ga u prepone. Mobray izvlači skriveni pištolj i puca u Mannixa, koji uzvraća vatru, ranivši Mowbraya i prisiljava Gagea uza zid.

Radnja se vraća na događaje koji su se desili ranije tog dana. Bob, Mobray, Gage, i četvrti čovjek, Jody Domergue (Daisyin brat), dolaze do Minnieinog svratišta i ubijaju sve osim generala Smithersa. Jody Domergue govori Smithersu da planiraju zasjedu za Rutha i spasiti Daisy, Jodyjevu sestru, te da će njegova banda poštedjeti Smithersa ako bude šutio o svemu, jer će njegovo prisustvo učiniti zasjedu uvjerljivijom. Razbojnici skrivaju tijela, dokaze i pištolje oko svratišta. Kad je Ruthova kočija stigla, Jody se sakrio u podrumu.

Nazad u sadašnjost: Mannix i Warren mada oba teško ranjeni, drže na nišanu Daisy, Gagea i umirućeg Mobrayja. Oni prisiljavaju Jodyja da izađe iz podruma prijeteći da će ubiti Daisy, a zatim Warren puca i ubija Jodyja. Daisy tvrdi da još 15-orica njene braće čekaju u Red Rocku da ubiju Mannixa i opustoše grad; ako Mannix ubije Warrena i omogući joj da pobjegne, banda će ga poštedjeti i dopustiti mu da naplati tijela ucijenjenih pokojnika. Dok se Daisy i Mobray rugaju Warrenu, Warren puca Daisy u nogu, a zatim Mobrayju u nogu, koji na kraju umire od ranjavanja. Gage poteže revolver skriven ispod okruglog stolića za koji je nakon molbe sjeo, ali ga ubiju Mannix i Warren, koji potom pokušava pucati u Daisy, ali mu je nestalo metaka. Warren traži od Mannixa da mu dadne drugi pištolj, ali ovaj to ne uradi. Mannix optužuje Daisy da blefira i odbija njen savez, ali pada u nesvijest zbog gubitka krvi. Daisy koristi situaciju da nije na nišanu, odsijeca Ruthovu ruku s kojom je povezana lisicama i oslobađa se. Dok pokušava dohvatiti pištolj, Mannix se osvješćuje, puca i ranjava je. Warren nagovara Mannixa da je objesi kao osvetu za Rutha. Nakon toga, dok njih dvojica leže i umiru, Mannix čita naglas Warrenovo pismo koje je napisao Lincoln.

Uloge[uredi | uredi izvor]

Glavne uloge
Sporedne uloge

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "The Hateful Eight (2015)". Box Office Mojo. Pristupljeno 31. 5. 2015.
  2. ^ "Plot Summary on imdb.com". imdb.com. Pristupljeno 23. 2. 2016.
  3. ^ Stacy Lambe (30. 12. 2015). "The Ultimate Power Ranking of Quentin Tarantino's Recurring 'Hateful Eight' Cast". Entertainment Tonight. Arhivirano s originala, 1. 1. 2016. Pristupljeno 31. 12. 2015.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]