Podlih osam

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Podlih osam
Poster filma Podlih osam.jpg
Originalni poster filma
Orig. naslov The Hateful Eight
Režiser Quentin Tarantino
Producent Richard N. Gladstein
Shannon McIntosh
Stacey Sher
Scenarist(i) Quentin Tarantino
Uloge Samuel L. Jackson
Kurt Russell
Jennifer Jason Leigh
Walton Goggins
Tim Roth
Bruce Dern
Muzika Ennio Morricone
Kinematografija Robert Richardson
Montaža Fred Raskin
Produkcija Double Feature Films
FilmColony
Distributer Weinstein Company
Premijera 8. decembar 2015.
Trajanje 187 minuta
Zemlja SAD
Jezik Engleski
Budžet 44 miliona dolara
Zarada 145,3 miliona dolara[1]

Podlih osam američki je film snimljen 2015. godine u žanru vesterna i misterije. Scenarist i režiser filma je Quentin Tarantino. Glavne uloge tumače Samuel L. Jackson, Kurt Russell, Jennifer Jason Leigh, Walton Goggins, Demián Bichir, Tim Roth, Michael Madsen i Bruce Dern. To je priča o lovcu na ucjene Johnu "Hangmanu" Ruthu (Kurt Russell) i njegovoj bjegunici od zakona (Jennifer Jason Leigh) kada susreću još jednog lovca na ucjene (Samuel L. Jackson) koji tvrdi da je šerif. U nadi da će pronaći sklonište od mećave, grupa putuje u diližansi i zaustavlja se u jednoj kolibi na planinskom prevoju. Radnja se dešava u državi Wyoming ubrzo nakon završetka Američkog građanskog rata.[2]

Tarantino je najavio snimanje filma u novembru 2013. godine, navodeći da je prvo počeo kao roman i nastavak filma Odbjegli Django. Nakon što je scenarij procurio na internetu u januaru 2014. godine, on je otkazao snimanje filma, ali je kasnije izjavio da se predomislio nakon seanse uživo čitanja scenarija u pozorištu United Artistsa u Los Angelesu. Glavno snimanje je počelo 8. decembra 2014. godine, u blizini Telluridea, u državi Colorado. Filmsku muziku komponirao je Ennio Morricone, što je bio njegov prvi kompletan angažman u žanru vestern filma nakon 35 godina.

Pod distribucijom Weinstein Companya u Sjedinjenim Američkim Državama, Podlih osam je imao premijeru 25. decembra 2015. godine, na 70 mm filmu a imao je široko digitalno izdanje 30. decembra, 2015. godine. Kritike su uglavnom bile pozitivne, hvaleći nastupe glumaca, Morriconeovu muziku, Tarantinovu režiju i rad na scenariju, kao i kinematografiju. Na 73. dodjeli Zlatnog globusa Morricone je osvojio Zlatni globus za najbolju originalnu muziku a film je dobio tri nominacije za Oscara: za najbolju sporednu glumicu (Leigh), najbolju originalnu muziku (Morricone), i najbolju fotografiju (Robert Richardson).

Radnja[uredi | uredi izvor]

Nekoliko godina nakon što je završen Američki građanski rat, lovac na ucjene major Marquis Warren na putu je prema gradu Red Rocku, u državi Wyoming i prevozi troje mrtvih za koje je raspisana nagrada i, pokušavajući da se skloni uoči mećave, ukrcava se na kočiju kojom je upravljao muškarac po imenu O.B. Unutra se nalazi John Ruth, koji je također lovac na ucjene poznatiji kao "Hangman". On je čuven po tome što uspijeva da dovede razbojnike žive, da bi ih nakon suđenja objesili. Ruth je lisicama povezan sa odbjeglom Daisy Domergue, koju prati do Red Rocka, i sumnjičav je prema svima da je neko ne ukrade i ne preuzme nagradu. Dvojica lovaca na ucjene se zbližavaju preko pisma Warrenu koje je lično napisao Abraham Lincoln.

Bivši pripadnik vojske Konfederacije a sada odmetnik Chris Mannix, koji tvrdi da putuje u Red Rock da postane novi gradski šerif, nagovara Rutha i Warrena da ga puste da se ukrca na kočije. Warren i Ruth formiraju savez kako bi zaštili svoje nagrade. Mannix i Warren zamalo se nisu potukli zbog njihove kontroverzne ratne prošlosti. Grupa je prisiljena da traži utočište od snažne snježne oluje u obližnjem svratištu. Tamo ih dočekuje Bob, Meksikanac koji kaže da je vlasnica svratišta Minnie otišla u posejtu svojoj majci i da je njega zadužila da se brine o svemu za vrijeme njene odsutnosti. Ostali gosti svratišta su Oswaldo Mobray, po zanimanju dželat; Joe Gage, mirni kauboj koji putuje u posjetu svojoj majci; i Sanford Smithers, bivši general Konfederacije. Sumnjičavi Ruth razoružava sviju osim Warrena.

Dok grupa zajedno objeduje, Mannix izjavljuje da je Warrenovo pismo od Lincolna zapravo falsifikat. Warren priznaje da jeste, rekavši da mu pismo kupuje naklonost bijelaca, što razbješnjava Rutha. Warren ostavlja pištolj u Smithersovoj blizini i provocira ga da potegne govoreći Smithersu da je on navodno mučio, ponižavao i ubio Smithersovog sina. Warren ga prvi pogađa što predstavlja zakonito ubistvo u samoodbrani. Warren se osvetio Smithersu zbog pogubljenja crnih vojnika u Bici kod Baton Rougea (1862).

Dok su svi bili zaokupljeni konfrontacijom i ubistvom, neko je nasuo otrov u kahvu ali Daisy Domergue je jedina koja je to primijetila. Ruth i O.B. piju kahvu, nakon čega bljuju krv, i kolapsiraju. Umirućeg Rutha napada Daisy Domergue koja ga ubija njegovim pištoljem. Warren razoružava Daisy, drži ostale na nišanu i ostavlja je svezanu za Ruthov leš. Warrenu se pridružuje Mannix, kome on vjeruje jer ga je spasio da ne popije otrovnu kahvu. Warren dolazi do zaključka da bi Bob mogao biti uljez i da je ubio prave vlasnike svratišta. Međutim, Bob je imao alibi za trovanje jer je u to vrijeme svirao klavir. Kada je Warren počeo da prijeti da će pogubiti Daisy, Gage priznaje da je on trovač. Jedan čovjek koji se krio u podrumu puca u Warrena i pogađa ga u prepone. Mowbray izvlači skriveni pištolj i puca u Mannixa, koji uzvraća vatru, ranivši Mowbraya i prisiljava Gagea uza zid.

Radnja se vraća na događaje koji su se desili ranije tog dana. Bob, Mobray, Gage, i četvrti čovjek, Jody Domergue (Daisyin brat), dolaze do Minnienog svratišta i ubijaju sviju osim generala Smithersa. Jody Domergue govori Smithersu da planiraju zasjedu za Rutha i da spasu Daisy Domergue, Jodyevu sestru, te da će njegova banda poštedjeti Smithersa ako on bude ćutao o svemu, jer će njegovo prisustvo učiniti zasjedu uvjerljivijom. Razbojnici skrivaju tijela, dokaze, i pištolje oko svratišta. Kad je Ruthova kočija stigla, Jody se sakrio u podrumu.

Nazad u sadašnjost: Mannix i Warren mada oba teško ranjeni, drže na nišanu Daisy Domergue, Gagea, i umirućeg Mobraya. Oni prisiljavaju Jodya da izađe iz podruma prijeteći da će ubiti Daisy Domergue, a zatim Warren puca i ubija Jodya Domerguea. Daisy Domergue tvrdi da još petnaestorica njene braće čekaju u Red Rocku da ubiju Mannixa i opustoše grad; ako Mannix ubije Warrena i omogući joj da pobjegne, banda će da ga poštedi i dopustiti mu da naplati tijela ucijenjenih pokojnika. Dok se Daisy Domergue i Mobray rugaju Warrenu, Warren puca Daisy u nogu, a zatim puca Mobrayu u nogu, koji na kraju umire od ranjavanja. Gage poteže revolver skriven ispod okruglog stolića za koji je nakon molbe sjeo, ali je ubijen od strane Mannixa i Warrena, koji potom pokušava da puca u Daisy, ali mu je nestalo metaka. Warren traži od Mannixa da mu da drugi pištolj, ali ovaj to ne uradi. Mannix optužuje Daisy Domergue da blefira i odbija njen savez, ali pada u nesvijest zbog gubitka krvi. Daisy koristi situaciju da nije na nišanu, odsijeca Ruthovu ruku s kojom je povezana lisicama i oslobađa se. Dok je pokušavala da dohvati pištolj, Mannix se osvješćuje, puca i ranjava je. Warren nagovara Mannixa da je objesi kao osvetu za Rutha. Nakon toga, dok njih dvojica leže i umiru, Mannix čita naglas Warrenovo pismo koje je pisao Lincoln.

Uloge[uredi | uredi izvor]

Glavne uloge
Sporedne uloge

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "The Hateful Eight (2015)". Box Office Mojo. Pristupljeno 21. 2. 2015. 
  2. ^ "Plot Summary on imdb.com". imdb.com. Pristupljeno 23.2.2016.. 
  3. ^ Lambe, Stacy (30. 12. 2015). "The Ultimate Power Ranking of Quentin Tarantino’s Recurring ‘Hateful Eight’ Cast". Entertainment Tonight. Arhivirano od originala, 31. 12. 2015. Pristupljeno 31. 12. 2015. 

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]