Policiklični spoj

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Kamfor
Longifolen, terpenski prirodni proizvod i primjer triciklične molekule
Holesterol, još jedan terpenski prirodni proizvod, posebno steroid, klasa tetracikličkih molekula
Benzo [a] pirin, pentaciklični spoj, prirodni i vještački
Pagodan, vještački policiklićni spoj

Policiklični spoj u polju organske hemije, je organski spoj koji sadrži nekoliko zatvorenih prstenova atoma, prvenstveno ugljika. Ove podkonstrukcije prstena uključuju cikloalkan, aromatike i druge vrste prstenova. Dolaze u veličinama od tri atoma i više, te u kombinacijama veza koje uključuju vezanje (kao što su biarili), stapanje (od ivice do ivice, kao što je u antracenu i steroidima), povezuje se preko jednog atoma (kao što je spiro spojevima, premošteni spojevi i longifolen. Iako poli- doslovno znači "mnogo", postoji određena širina u određivanju koliko je prstenova potrebno da bi se smatrali policikličnim; mnogi manji prstenovi su opisani određenim prefiksima (npr. biciklični, triciklični, tetraciklični itd.), pa se, iako se na njih može pozivati, naslovni izraz koristi sa najviše specifičnosti kada ova alternativna imena i prefiksi nisu dostupni.[1]

Općenito, pojam policiklični uključuje policiklične aromatske spojeve, uključujući policiklični aromatski ugljovodonik, kao i heterociklične aromatske spojeve sa više prstenova (gdje su heteroaromatski spojevi aromatski spojevi koji u prstenu, osim ugljika sadrže I sumpor, dušik, kisik ili druge atome koji nisu ugljik).

Imenovanje[uredi | uredi izvor]

Postoji shema za imenovanje policikličkih spojeva pomoću uglastih zagrada [ ] i brojeva.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Michael B. Smith & Jerry March, 2007, "March's Advanced Organic Chemistry: Reactions, Mechanisms, and Structure," 6th Ed., New York, NY, USA:Wiley & Sons, ISBN 0470084944, see [1], accessed 19 June 2015.