Poluprava

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Neka je na pravoj a data tačka O. Tada je za svaku drugu tačku Z prave a:

  1. O<Z ili Z<O
  2. Ako je O<Z onda nije Z<O

Za sve tačke X≠O prave a skup a bez tačke O podijeljen u dvije klase tačaka, jednu klasu tačaka čine tačke za koje je X<O, a drugu za koje je O<Y.

Za obe ove klase postoje tačke A i B takve da je A<O i O<B

Skup tačaka prave koje leže sa iste strane date tačke O te prave nazivamo otvorena poluprava , tačka O je početak te poluprave. Ako otvorenoj polupravoj priključimo tačku O dobijamo zatvorenu polupravu Svaka tačka prave dijeli pravu na dvije otvorene i dvije zatvorene poluprave,za koje kažemo da su suprotne. Produženje duži AB nazivamo onu polupravu prave AB kojoj je početak tačka B, a kojoj pripada tačka A. Za dvije poluprave kažemo da imaju isti smjer ako se jedna od tih polupravih sadrži u drugoj, u protivnom imaju suprotan smjer.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


E-to-the-i-pi.svg Nedovršeni članak Poluprava koji govori o matematici treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.