Pompej Strabon

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Gnej Pompej Strabon (Gnaeus Pompeius Strabo, ? - 87. p. n. e.) bio je rimski vojskovođa i političar, poznat kao otac Pompeja Velikog.

Bio je rodom iz relativno neugledne porodice u Picenumu, ali se ženidbom povezao s nekim od najvažnijih porodica Republike, postavši prvi član porodice koji je postavljen u Senat. Pokazavši vojnički talent, godine 93. p. n. e. je izabran za promagistrata na Siciliji, a godine 89. p. n. e. je za vrijeme Savezničkog rata imenovan za konzula. Strabon je u ratu komandirao s tri legije te izvojevao niz važnih pobjeda nad pobunjenicima. Nakon rata i prestanka mandata se povukao Picenum, ali zajedno sa svojim veteranima.

Kada je godine 88. p. n. e. izbio građanski rat, Pompej Strabon se ispočetka nije htio miješati, ali je godine 87. p. n. e. ipak prihvatio Sulin poziv, te mu pomogao u borbi protiv Marija. Sula je, međutim, bio nepovjerljiv prema svom savezniku, te je isposlovao da mu se oduzme komanda nad legijama. Strabon je na to reagovao tako, što je svoje vojnike podstrekao na ubistvo svoje novopostavljene zamjene, i tako očuvao komandu nad legijama. Umro je od zarazne bolesti, a historičari navode da je rulja njegovo tijelo vukla kroz ulice do intervencije tribuna. Njegov sin Pompej je preuzeo očeve legije, a koje će imati važnu ulogu u novom građanskom ratu.

Reference[uredi | uredi izvor]

Prethodi:
Lucius Julius Caesar III i Publius Rutilius Lupus
Konzul Rimske Republike
zajedno s Lucijem Porcijem Katonom
89. p. n. e.

Slijedi:
Lucius Cornelius Sulla i Quintus Pompeius Rufus