Idi na sadržaj

Popis stanovništva u Hrvatskoj 2021.

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Popis stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine bio je 4. desetogodišnji popis stanovništva Hrvatske. Dan popisa, referentni dan korišćen za popis, bio je 31. avgust 2021. godine.Ovo je bio prvi hrvatski popis koji je ponudio opcije za samopopisivanje putem interneta, uz obrazac za odgovore na papiru koji se koristio za prethodne popise.Popisom je zabilježeno 3.871.833 stanovnika u dvadeset županija i Gradu Zagrebu, što je smanjenje od 9,64 posto, odnosno 413.056 stanovnika u prethodnom desetljeću. Stopa pada je najveća ikada zabilježena.

Županijska/kantonska rang lista

[uredi | uredi izvor]

Pad broja stanovnika zabilježen je u svakoj od 20 županija i Gradu Zagrebu. Najveći pad apsolutnih brojeva zabilježen je u Osječko-baranjskoj županiji, koja je izgubila 47.006 stanovnika, dok je relativni pad bio najjači u Vukovarsko-srijemskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji, od 20,3 odnosno 19,0 posto. Potres u Petrinji 2020. godine prouzročio je veliku štetu u Sisačko-moslavačkoj županiji. S druge strane, Zagreb je imao veliki priliv građana iz drugih dijelova Hrvatske, što mu daje najmanju relativnu promjenu.[1][2]

Nacionalnost

[uredi | uredi izvor]

Podaci o popisu stanovništva sa određenim brojem Hrvata i 22 službeno priznate manjine u Hrvatskoj.

  Hrvati (91,63%)
  Srbi (3,20%)
  Bošnjaci (0,62%)
  Romi (0,46%)
  Albanci (0,36%)
  Ostali (3,73%)

Religija

[uredi | uredi izvor]

<div style="border:solid transparent;position:absolute;width:100px;line-height:0;<div style="border:solid transparent;position:absolute;width:100px;line-height:0;<div style="border:solid transparent;position:absolute;width:100px;line-height:0;<div style="border:solid transparent;position:absolute;width:100px;line-height:0;<div style="border:solid transparent;position:absolute;width:100px;line-height:0;<div style="border:solid transparent;position:absolute;width:100px;line-height:0;

  Rimokatolici (78,97%)
  Pravoslavci (3,32%)
  Muslimani (1,47%)
  Agnostici i Skeptici (1,68%)
  Ateisti (4,71%)
  Ostali (9,85%)

Ostalo

[uredi | uredi izvor]

Reference

[uredi | uredi izvor]
  1. ^ "Državni zavod za statistiku objavio konačne rezultate Popisa 2021". www.vecernji.hr (jezik: hrvatski). Pristupljeno 10. 6. 2023.
  2. ^ "Jutarnji list - Objavljeni službeni rezultati popisa stanovništva: U Hrvatskoj 3,88 milijuna ljudi". www.jutarnji.hr (jezik: hrvatski). 14. 1. 2022. Pristupljeno 10. 6. 2023.