Portal:Astronomija/Izabrani članak

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Al-Farghani

Abu 'l-Abbas Ahmad ibn Muhammad ibn Kathir al-Farghani (arapski: أبو العبّاس أحمد بن محمد بن كثير الفرغاني , na Zapadu također poznat i kao Alfraganus) bio je poznati perzijski astronom koji je radio za Abasidske halife u 9. vijeku. Poznat po tome što je bio jedan od naučnika koji su uspjeli izmjeriti prečnik Zemlje. Sačinio je nekoliko djela o astronomiji i astronomskoj opremi koja su bila široko rasprostranjena na arapskom i latinskom jeziku i imala su veliki uticaj na mnoge naučnike u oblasti astronomije sve do XV vijeka. Njegovo najpoznatije djelo, Kitāb fī Jawāmiʿ ʿIlm al-Nujūmi (koje se može prevesti kao Elementi astronomije o nebeskim kretanjima), bio je opširan sažetak Ptolemejevog Almagesta koji sadrži revidirane eksperimentalne podatke. Kristofor Kolumbo je koristio Al Farghanijeve proračune za svoja putovanja u Ameriku.

Osim što je dao značajan doprinos astronomiji, al-Farghani je radio i kao inženjer, nadgledajući građevinske projekte na rijekama u Kairu, Egipat.

Mjesečev krater Alfraganus nazvan je njemu u čast.

Biografija[uredi izvor]

Rođen je negdje početkom IX vijeka, a njegovo prezime sugerira da je njegovo rodno mjesto najvjerovatnije bilo u gradu Quva, Farghana. Neki moderni izvori pripisuju mu arapsko a neki perzijsko porijeklo. Učestvovao je u proračunu prečnika Zemlje mjerenjem dužine meridijanskog luka, zajedno s timom naučnika više...

Prijašnji izabrani članci