Posebne potrebe

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

U kliničkoj dijagnostici i funkcionalnom razvoju, posebne potrebe (ili dodatne potrebe) se odnose na pojedince kojima je potrebna pomoć zbog invaliditeta koji mogu biti medicinski, mentalni ili psihološki. Smjernice za kliničku dijagnozu date su u Dijagnostičkom i statističkom priručniku za mentalne poremećaje i Međunarodnoj klasifikaciji bolesti 9. izdanje. Posebne potrebe mogu se kretati od osoba s autizmom, Aspergerovim sindromom, cerebralnom paralizom, Downovim sindromom, disleksijom, diskalkulijom, dispraksijom, disgrafijom, sljepoćom, gluhoćom, ADHD -om i cističnom fibrozom. Oni također mogu uključivati rascjepe usana i nedostajuće udove. Vrste posebnih potreba razlikuju se po težini, a učenik sa posebnim potrebama se klasifikuje kao težak slučaj kada je učenikov IQ između 20 i 35.[1] Ovim učenicima je obično potrebna pomoć u školi i imaju različite usluge kako bi uspjeli u drugačijem okruženju.[2]

U prošlosti su osobe s invaliditetom često izbjegavane ili držane u izolaciji u mentalnim bolnicama ili ustanovama. U mnogim zemljama, invalidi su viđeni kao sramota za društvo, često suočeni sa kaznama mučenja, pa čak i pogubljenja. [3] U SAD, nakon stvaranja Zakona o obrazovanju osoba sa invaliditetom i mnogih drugih propisa, učenici sa invaliditetom nisu mogli biti isključeni ili diskriminisani u obrazovnom sistemu. [4]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Severe/Profound General Learning Disability | National Council for Special Education - CPD and In-School Support". www.sess.ie.
  2. ^ "Severe Disabilities: Definition & Examples".
  3. ^ A., Winzer, Margret (2014). The History of Special Education : From Isolation to Integration. Gallaudet University Press. ISBN 9781563682520. OCLC 1032708777.
  4. ^ Vaughn, Sharon (2017). Teaching students who are exceptional, diverse, and at risk in the general education classroom. ISBN 9780134447896. OCLC 966436530.