Razlika između verzija stranice "Masa"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
No edit summary
m revert (vandalism)
Red 1: Red 1:
'''Masa''' je svojstvo tijela.
Kill [http://en.wikipedia.org/wiki/User:Zzuuzz Zzuuzz], [http://en.wikipedia.org/wiki/User:NawlinWiki NawlinWiki] and [http://en.wikipedia.org/wiki/User:Lenin_and_McCarthy Lenin and McCarthy]).
U svakodnevnom životu često je zamjenjujemo s [[težina|težinom]] što je neispravno jer su to dvije različite [[fizika]]lne veličine
(Razlike: masa je apsolutna dok težina ovisi o [[gravitacija|gravitaciji]];
masa se mjeri vagom, a težina dinamometrom;
masa se izražava u kilogramima [kg], a težina u njutnima[N]).


Masa je mjera [[inercija|inercije]] ili tromosti .
Masa je mjera [[inercija|inercije]] ili tromosti .

Verzija na dan 30 juni 2012 u 18:54

Masa je svojstvo tijela. U svakodnevnom životu često je zamjenjujemo s težinom što je neispravno jer su to dvije različite fizikalne veličine (Razlike: masa je apsolutna dok težina ovisi o gravitaciji; masa se mjeri vagom, a težina dinamometrom; masa se izražava u kilogramima [kg], a težina u njutnima[N]).

Masa je mjera inercije ili tromosti . Iz ove izjave nameće se pitanje : Šta je to tromost? Tromost (Inercija) je također svojstvo svakog tijela po kojemu to tijelo nastoji ostati u stanju u kojem se našlo (u stanju mirovanja ako je mirovalo, u stanju kretanja ako se kretalo). Pa šta onda znači da je masa mjera tromosti? To znači da su ove dvije veličine međusobno zavisne, proporcionalne - tijelo veće mase ima veću tromost, a tijelo manje mase ima manju tromost.

Osnovna mjerna jedinica za mjerenje mase je 1 kilogram [kg]. Masa tijela koje ima masu 1 kg jednaka je masi prautega, odnosno mjerna jedinica za masu - 1 kg izvedena je od mase prautega koji se čuva u muzeju utega i mjera u Sevresu pokraj Pariza.

Masu nekog tijela možemo odrediti vaganjem - uspoređivanjem mase tijela s masom utega-tijela poznate mase. Ako vaga pokaže da su mase ovih tijela jednake (dođe do izjednačenja, kazaljka pokazuje na 0...) tada znate da je masa tijela jednaka poznatoj masi utega.

Masu također možemo saznati upotrebom formula u kojima se pojavljuju veličine ovisne o masi. Primjer: gustoća tvari od koje je neko tijelo izrađeno jednaka je količniku mase i volumena toga tijela. Dakle, ako znamo volumen tijela i gustoću tvari od koje je izrađeno lahko možemo zaključiti da će masa biti jednaka umnošku gustoće (izražene u kg/m3 i g/cm3) i volumena (izraženog u m3 i cm3 ovisno o mjernoj jedinici u kojoj je izražena gustoća).

Formule

  1. Masa=grčko slovo ro-oznaka za gustoću*volumen m=G/g
  2. Masa=težina/ubrzanje Zemljine sile teže(gravitacijsko ubrzanje)
  3. Masa=toplina/(specifični toplinski kapacitet*promjena temperature)



Šablon:Link FA Šablon:Link FA