Razlika između verzija stranice "Wikipedia:Opća pitanja"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Reverted 1 edit by 31.176.175.124 (talk). (TW)
Red 5: Red 5:
Odgovori su djelomično preneseni iz stranica o pomoći gdje su opširno i detaljno objašnjene mnoge stvari o radu na Wikipediji. Potražite dole odgovore na svoja pitanja:
Odgovori su djelomično preneseni iz stranica o pomoći gdje su opširno i detaljno objašnjene mnoge stvari o radu na Wikipediji. Potražite dole odgovore na svoja pitanja:


== Šta je to Wikipedia? ==
kada je nova dzamija u janjicima sagrađena

'
Wikipedia je projekt enciklopedije na 253 jezika koja svim njenim korisnicima, prijavljenim ili anonimnim (neprijavljenim), omogućava slobodni pristup. '''[[Wikipedia|Ovdje možete pročitati detaljnije informacije]].'''


== Jesu li svi podaci na Wikipediji tačni? ==
== Jesu li svi podaci na Wikipediji tačni? ==

Verzija na dan 21 oktobar 2012 u 20:48

Prvi put ste na Wikipediji prijavljeni? Ne možete se snalaziti i tražite odgovore na svoja pitanja?

Odgovori su djelomično preneseni iz stranica o pomoći gdje su opširno i detaljno objašnjene mnoge stvari o radu na Wikipediji. Potražite dole odgovore na svoja pitanja:

Šta je to Wikipedia?

Wikipedia je projekt enciklopedije na 253 jezika koja svim njenim korisnicima, prijavljenim ili anonimnim (neprijavljenim), omogućava slobodni pristup. Ovdje možete pročitati detaljnije informacije.

Jesu li svi podaci na Wikipediji tačni?

Kako bilo ko može uređivati Wikipediju, postoji mogućnost da su informacije u člancima netačne ili neaktuelne. Tačnost podataka na Wikipediji se stalno poboljšava, kako se pridružuje veći broj korisnika. Za opširniju diskusiju pogledajte Wikipedia:Naš odgovor kritičarima.

Kako pretraživati na Wikipediji?

To je vrlo jednostavno. Možete otići na glavnu stranicu i pronaći nešto zanimljivo, te zatim kliknuti na interni link (kojeg možete prepoznati po planov boji, za članke koji postoje, a oni crveni predstavljaju članke koji još uvijek nisu napisani). Lakši i brži način je pretraživač u koji upišete pojam i za nekoliko sekundi već ste na stranici!

Ko može doprinositi Wikipediji?

Wikipediji može doprinositi svako ko ima ljubavi prema znanju, te želje i volje za pisanjem članaka.

Je li moja obaveza prijaviti se?

Nije. I neprijavljeni korisnici mogu pisati članke, ali pod uslovom da ne vandaliziraju i prave štetu. Prijava sama po sebi ima i neke prednosti i dodatke kao što su:

  1. skrivate anonimnu adresu
  2. pri uređivanju članka imate dvije "kućice" Zanemarljiva izmjena i Prati članak
  3. imate korisničko ime pod kojim ćete raditi i tako se Vaše ime neće mijenjati, kao što je to s IP adresama

Imajte na umu da je registracija besplatna!

Kako ću se prijaviti?

Kliknite na "Prijavi me", zatim upišite svoje korisničko ime i password i kliknite na opciju da se prijavite. Imajte na umu da trebate uključiti cookies (koji traju mjesec dana). Nakon svakih 30 dana Vi se trebate prijaviti.

Nisam prijavljen. Kako ću napraviti korisnički račun?

Kliknite na "Prijavi me", kliknite na opciju gdje piše tekst sličan ovome: Nemate račun? Registrujte se! Upišite sve potrebne informacije, i to je to.

Koliko me košta prijava?

Potpuno je besplatna. Takođe, rad na Wikipediji isto je besplatan.

Zašto je strana zaključana?

Postoje mnogi razlozi za to, npr. vandalizovanje, brisanje odjeljaka ili čak cijelog članka. Dva su nivoa koje govore ko ne može uređivati zaključanu stranu:

  • neprijavljeni korisnici (i prijavljeni s manje od 50 izmjena)
    • prijavljeni korisnici (mogu uređivati jedino upravnici)

Šta znače sve one kartice na vrhu?

  • Članak; pogledaj članak
  • Razgovor; pogledaj stranicu za razgovor
  • Uredi; uredi članak
  • Historija; pogledaj starije izmjene (historiju stranice)
  • Pomjeri; pomjerite stranicu [alt-shift-p] (prijavljeni korisnici)
  • Prati članak; prati članak (prijavljeni korisnici)

Ako ste na nekom dijelu u ovim opcijama, opcija na kojoj se nalazite je podebljana.

Kako ću stvoriti članak/stranu?

Upišite u pretraživač neki pojam kojeg nemamo na bosanskoj Wikipediji. Kliknite na crveni link gdje piše da možete da napravite članak ili stranu. Drugi način je da u tekstu kojeg čitate potražite crveni link o članku kojeg Vi želite napisati. Kliknite na nju i otvorit će se veliko prazno polje u kojem pišete članak. Osim toga, ima i drugih načina o tome kako stvoriti članak ili stranu, ali ovo su neki od lakših načina. Za detaljniju pomoć pogledajte Wikipedia:Kako započeti novu stranicu.

Šta znače plavi, a šta crveni linkovi?

Plavi linkovi sadržavaju članke koji imaju sadržaja, a crveni linkovi označavaju suprotno - tj. da stranica nema sadržaja, odnosno da ne postoji.

Iznenada mi je iskočila narandžasta traka!!! Piše da imam novu poruku.

Traka vas obavještava da ste na stranici za razgovor od nekog suradnika dobili poruku. Nema mogućnosti da vam je uletio kakav virus kao što je crv ili trojanski konj.

Kako ću pomjeriti stranicu?

Kliknite na karticu "Pomjeri" i upišite potrebne podatke i kliknite na potvrdu da želite premjestiti (pomjeranje strane). To će biti zabilježeno u nedavnim promjenama.

Kako obrisati stranicu?

Postavite na stranicu koju želite obrisati šablon {{brisanje}}. Pokrenut će se glasanje u kojem korisnici glasaju žele li da admin obriše stranicu, ali ako stranica zadovoljava sve kriterije za brisanje bit će odmah obrisana, bez glasanja.

Napomena:šablon stavljajte samo ako je oblik vandalizma, članku nije mjesto na Wikipediji nego na nekom njenom sestrinskom projektu (npr. wikirječnik, wikicitat) i stranice koje su nastale greškom korisnika.

Što je potrebno pisati?

Najvažnije je da pišete ono o čemu bar nešto znate. Imajte i na umu da članci trebaju imati bar 5 rečenica i da trebaju biti pisani enciklopedijskim stilom.