Wikipedia:Kako početi novu stranicu

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Osnovni principi

 • Izvršite pretragu da biste vidjeli da li je neko već napisao isti ili sličan članak.
 • Preporučujemo da započnete stranicu s postojećeg linka. (Takozvani "crveni linkovi" - linkovi koji se pojavljuju u tekstu ali još uvijek ne sadrže nikakav tekst).pogledaj ispod za više informacija
 • Imajte na umu da bi na početku članka trebalo stajati objašnjenje o čemu se u tom članku radi. Ako samo slijedite link s već postojeće stranice i nadovezujete se na kontekst bez prethodnog jasnog uvoda korisnici koji na vašu stranicu dođu prateći neki drugi link neće znati o čemu se radi.
 • Trudite se da ime stranice bude kratko i jasno.
 • Započnite stranicu potpunom rečenicom a ne samo definicijom iz rječnika. Trudite se da ključna riječ ili fraza bude podebljana na samom početku članka.

Načini na koje se može započeti nova stranica

 1. Započnite stranicu s već postojećeg linka
 2. Započnite stranicu mijenjanjem URL-a
 3. Započnite stranicu s igrališta

Započnite stranicu s već postojećeg linka

Ako na nekom članku primjetite takozvane crvene linkove tako ste automatski otvorili prozor gdje se piše i formatira jedan članak.

Započnite stranicu mijenjanjem URL-a

Druga opcija je da izmjenite URL u adresnom polju vašeg Internetskog preglednika.
Naprimjer ako je u vašem adresnom polju upisano
http://bs.wikipedia.org/wiki/Neki_članak
Vi ga možete jednostavno promijeniti u
http://bs.wikipedia.org/wiki/Neki_drugi_članak

Tako vam se otvara prozor za popunjavanje članka!

Započnite stranicu sa igrališta

Još jedan od načina je da koristite Igralište!

Kada ste ušli na Igralište komanda uredi koja se nalazi iznad naslova članka će vas odvesti u prozor za mijenjane članka. Ako otkucate neki tekst, naprimjer:

Neki tekst

Od njega možete napraviti link tako što će te ga obilježiti i kliknuti ovu komandu Button link.png Tako će neki tekst postati link na stranicu sa tim tekstom, ako članak ne postoji - bit će crven, ako postoji - bit će plav. Iskoristite novi link da bi popunili članak!

Neki tekst

Ako ste napravili neke izmjene, njih možete pratiti na linku Moj doprinos u gornjem desnom uglu.

Pažnja: S obzirom da se igralište s vremena na vrijeme briše, sjetite se da zapamtite adresu stranice na kojoj ste radili (sačuvajte je među Favorites) da biste mogli do nje doći i kasnije. Ako ste registrirani korisnik, stranica na kojoj ste radili će se pojaviti i pod "My contributions" u Quickbaru. Još jednom se vratite na tekst gdje smo spominjali siročiće.

Dodatne informacije

Trudite se da koristite dijakritike (č, ć, š, đ, ž). Jedan od načina je i da pripremite tekst u svom programu za obradu teksta a da ga onda kopirate i zalijepite na željenu stranicu. Ukoliko imate tastaturu koja nema dijakritike vrlo lahko možete promijeniti postavku iste.

 • otvorite Control panel
 • izaberite Keyboard
 • u opciji Language kliknite na Add
 • na listi jezika izaberite Bosnian (ili Croatian)
 • kliknite na Apply

U dnu desno, pored sata na System trayu će se pojaviti plavi kvadrat u kome piše ime jezika koji trenutno koristi vaša tastatura. Izaberite BS i primjetit ćete da pojedine tipke sada ispisuju druge znakove.

[ = š
] = đ
; = č
' = ć
# = ž
{ = Š
} = Đ
: = Č
@ = Ć
~ = Ž

Pažnja: Wikipedija je enciklopedija otvorenog sadržaja. Vi doprinosite besplatnoj, javnosti otvorenoj bazi podataka. Sve što objavite na Wikipediji je automatski zaštićeno GNU Slobodnom Dukumentacijskom Dozvolom. Objavljivati možete samo tekstove na koje imate autorska prava, odnosno koje ste vi sami napisali ili koji su javni. Nikada ne objavljujte tekstove koji su zaštićeni autorskim pravima ukoliko niste dobili dozvolu od vlasnika autorskih prava.

Prevođenje

Takođe vas pozivamo da učestvujete i u prenošenju i prevođenju članaka sa drugih wikipedia (ukoliko ne govorite engleski, španski, poljski, njemački na kojima je do sada napisan najveći broj članaka, provjerite hrvatsku i srpsku wikipediju koje imaju niz dobrih članaka i za koje su neophodne samo minimalne izmjene), što će samo obogatiti naš enciklopedijski fond. Nove članke na ovim wikipedijama možete pratiti na:

Ukoliko članke prenosite sa srpske wikipedije, možete koristiti ovu alatku za prevođenje sa ćirilice na latinicu, a i sama srpska wikipedija ima opciju prikazivanja članaka na latinici.

Nakon što postavite stranicu koja treba prijevod na bosanskoj Wikipediji također postavite i šablon upisujući {{Prijevod}} na vrhu članka kako bi time obavijestili ostale korisnike da je članak u procesu prevođenja.