Idi na sadržaj

Wikipedia:Budite odlučni

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Zajednica Wikipedije potiče korisnike da budu odlučni kada ažuriraju enciklopediju. Wikipedia poput naše na bosanskom jeziku razvija se brže kada svako pomaže popraviti probleme, ispraviti pravopis i gramatiku, dodati činjenice, provjeriti je li tekst tačan, pa makar to bile i najmanje prepravke. Želimo da svi budu odlučni i da pomognu Wikipediji da postane bolja enciklopedija. Koliko puta ste pročitali nešto i pomislili – Zašto ova stranica nema dobar pravopis, gramatiku ili izgled? Wikipedia ne samo da vam omogućuje dodavanje i uređivanje članaka: Mi to hoćemo, i mi vas trebamo!

To zahtijeva pristojnost, i međusobno uvažavanje. Naravno, i drugi će uređivati ono što Vi pišete. Ne uzimajte to lično! Oni, kao i svi mi, samo želimo Wikipediju učiniti dobrom enciklopedijom kakva i jest. Također, kada vidite sukob na stranici za razgovor, nemojte biti samo "gluhi posmatrač": budite odvažni i ostavite svoje mišljenje tamo!

Popravite sami umjesto da govorite o tome. Ako primijetite nedvosmislenu grešku najbolji način djelovanja jest da budete odlučni i sami to popravite, umjesto da to izrazite obliku komentara ili pritužbe. Vrijeme koje je potrebno za pisanje o problemu, možemo zamijeniti poboljšavanjem enciklopedije. Wikipedia na bosanskom jeziku vas treba.

Ali, morate i paziti...

[uredi izvor]

Iako je odlučnost saradnika poput vas jedna od najvećih prednosti Wikipedije, važno je da se pobrinete za opće dobro, a ne da uređujete nepromišljeno. Naravno, sve promjene koje napravite a budu loše se brišu, ali lako se mogu vratiti, obično bez velikih problema, i važno je da se ne osjećate uvrijeđeno ako se vaše promjene ponište ili promijene. Ako niste sigurni, samo zatražite savjet.

Često je lakše vidjeti da nešto nije uredu nego znati tačno što bi bilo ispravno. Ne zahtijevamo da svi budu odlučni. Uostalom, ako ukažete na komentarima da je nešto u članku netačno, to može biti prvi korak u popravljanju. Istina je da će problemi biti popravljeni i da će vjerovatno biti brže ako to učinite sami.