Idi na sadržaj

Wikipedia:Šta Wikipedia nije

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Wikipedia je besplatna internetska enciklopedija i kao sredstvo u tom cilju internetska zajednica pojedinaca zainteresiranih za izgradnju i korištenje visokokvalitetne enciklopedije u duhu uzajamnog poštovanja. Stoga postoje određene stvari koje nisu Wikipedia.

Stil i format

Wikipedia nije papirna enciklopedija

Wikipedia nije papirna enciklopedija, već projekt digitalne enciklopedije. Osim provjerljivosti i ostalih tačaka predstavljenih na ovoj stranici, nema praktičnih ograničenja u pogledu broja tema koje Wikipedia može pokriti ili ukupne količine sadržaja. Međutim, postoji važna razlika između onoga što se može učiniti i onoga što treba učiniti, što je obuhvaćeno u dijelu § Enciklopedijski sadržaj u nastavku. Prema tome, ovo pravilo nije besplatna ulaznica: članci se moraju pridržavati odgovarajućih pravila sadržaja, posebno onih obuhvaćenih u pet stubova.

Održavanje članaka na razumnoj veličini važno je za pristup Wikipediji, posebno za čitatelje s niskopojasnim vezama i na mobilnim platformama, jer to direktno utječe na vrijeme preuzimanja stranice (pogledajte Wikipedia:Veličina članka). Dijeljenje dugih članaka i ostavljanje odgovarajućih sažetaka prirodni je dio rasta teme (pogledajte Wikipedia:Stil sažetka). Neke teme pokrivene su enciklopedijama štampe samo u kratkim, statičnim člancima, ali Wikipedia može uključiti više informacija, pružiti više vanjskih linkova i brže se ažurirati.

Enciklopedijski sadržaj

Informacije ne bi trebale biti uključene u ovu enciklopediju samo zato što su istinite ili korisne. Članak na Wikipediji ne bi trebao predstavljati cjelovit prikaz svih mogućih detalja, već sažetak prihvaćenog znanja o svojoj temi.[1] Izjave s provjerom i izvorima trebaju se tretirati odgovarajućom težinom. Iako postoje rasprave o enciklopedijskim prednostima nekoliko klasa unosa, konsenzus je da su dobri navedeni primjeri onoga što Wikipedia nije. Primjeri u svakom odjeljku nisu konačni.

Wikipedia nije rječnik

Wikipedia nije rječnik, niti vodič za upotrebu ili žargon. Za wiki-projekt koji jeste rječnik posjetite naš sestrinski projekt Wikirječnik. Definicije rječnika treba tamo prenijeti. Članci na Wikipediji nisu:

 1. Definicije. Članci bi trebali započeti dobrom definicijom ili opisom, ali članke koji ne sadrže ništa više od definicije treba proširiti dodatnim enciklopedijskim sadržajem. Ako ih nije moguće proširiti izvan definicije, Wikipedia nije mjesto za njih. U nekim slučajevima, definicija riječi može biti enciklopedijska tema, poput definicije planeta.
 2. Zapisi u rječniku. Članci u enciklopediji govore o osobi ili grupi, konceptu, mjestu, stvari, događaju itd. U nekim slučajevima sama riječ ili fraza može biti enciklopedijska tema, kao što je Makedonija (terminologija) ili istinitost. Međutim, članci rijetko, rijetko ikad, sadrže više od jedne distinktne definicije ili upotrebe naslova članka. Prihvatljivi su i članci o kulturnom ili matematičkom značaju pojedinih brojeva.
 3. Vodiči za upotrebu, sleng ili idiom. Poželjni su opisni članci o jezicima, dijalektima ili vrstama slenga (kao što su klingonski jezik, kokni ili leet). Vodiči na recept za buduće govornike takvih jezika nisu. Pogledajte "Wikipedia nije priručnik, vodič, udžbenik ili naučni časopis" u nastavku za više informacija. Za wiki koji jeste zbirka udžbenika posjetite Wikiknjige, naš sestrinski projekt. Tamo se trebaju prevesti vodič s propisima za buduće govornike jezika.

Wikipedia nije izdavač izvornih misli

Wikipedia nije mjesto za objavljivanje vlastitih misli i analiza ili objavljivanje novih informacija. Prema našim pravilima o originalnom istraživanju, nemojte koristiti Wikipediju ni za jedno od sljedećeg:

 1. Primarna (izvorna) istraživanja, poput predlaganja teorija i rješenja, originalnih ideja, definiranja pojmova, izmišljanja novih riječi itd. Ako ste završili primarno istraživanje o nekoj temi, rezultate biste trebali objaviti na drugim mjestima, kao što su recenzirani časopisi, drugi štampani obrasci, otvorena istraživanja ili ugledne mrežne publikacije. Wikipedia može objaviti Vaš rad tek nakon što je objavljen i postane dio općeprihvaćenog znanja; međutim, citati iz pouzdanih izvora su potrebni da se pokaže da je materijal provjerljiv, a ne samo mišljenje urednika.
 2. Lični izumi. Ako ste Vi ili prijatelj izmislili igru, novu vrstu plesnog pokreta ili čak novu riječ, nije dovoljno relevantno da Vam se da članak sve dok o njemu ne izvještavaju višestruki, neovisni i pouzdani sekundarni izvori. A Wikipedia sigurno nije za stvari izmišljene jednog dana.
 3. Lični eseji koji navode Vaša osobita osjećanja u vezi s nekom temom (umjesto mišljenja stručnjaka). Iako bi Wikipedia trebala prikupljati ljudsko znanje, to nije sredstvo kojim osobna mišljenja postaju dijelom takvog znanja. U neobičnoj situaciji kada su mišljenja pojedinca dovoljno važna za raspravu, poželjno je pustiti druge ljude da pišu o njima. (Lične eseje o temama povezanim s Wikipedijom možete pisati u svom korisničkom imenskom prostoru ili na Meta Wikiju.)
 4. Forumi za raspravu. Pokušajte se usredotočiti na stvaranje enciklopedije. Možete razgovarati s ljudima o temama povezanim s Wikipedijom na njihovim korisničkim stranicama za razgovor i trebali biste riješiti probleme sa člancima na relevantnim stranicama za razgovor, ali ne uključujte se raspravu u članke. Uz to, imajte na umu da stranice za razgovor o člancima postoje samo da bi se raspravljalo o tome kako poboljšati članke; nisu za opću raspravu o temi članka, niti su služba za pomoć u dobivanju uputstava ili tehničke pomoći. Materijal neprikladan za stranice za razgovor može biti predmet uklanjanja prema smjernicama stranice za razgovor. Ako želite postaviti određeno pitanje o nekoj temi, Wikipedia ima referentni pult; pitanja treba postavljati tamo, a ne na stranicama za razgovor.

Wikipedia nije improvizirana govornica ili sredstvo za promociju

Wikipedia nije improvizirana govornica, bojno polje ili sredstvo za propagandu, oglašavanje i prikazivanje. Ovo se odnosi na korisnička imena, članke, skice, kategorije, datoteke, rasprave na stranici za razgovor, predloške i korisničke stranice. Dakle, sadržaj hostiran na Wikipediji nije za:

 1. Zagovaranje, propagandu ili zapošljavanje bilo koje vrste: komercijalne, političke, naučne, vjerske, nacionalne, sportske ili druge vrste. Članak može objektivno izvještavati o takvim stvarima, sve dok se pokuša opisati tema s neutralnog gledišta. Možda biste trebali pokrenuti blog ili posjetiti forum ako želite uvjeriti ljude u vrijednost svog mišljenja.[2]
 2. Mišljenja. Iako neke teme, posebno one koje se tiču trenutnih događanja i politike, mogu potaknuti strasti i iskušati ljude da se "penju na govornicu", Wikipedia nije medij za to. Članci moraju biti uravnoteženi da bi se unosi, posebno za tekuće događaje, mogli staviti u razumnu perspektivu i predstavljaju neutralno gledište. Nadalje, autori Wikipedije trebaju se truditi da pišu članke koji neće brzo zastarjeti. Međutim, Wikipedijin sestrinski projekt Wikivijesti dopušta komentare na svoje članke.
 3. Podmetanje skandala, promocija stvari koje su glasina ili ogovaranje. Članci i sadržaji o živim ljudima moraju ispunjavati posebno visoke standarde, jer u suprotnom mogu biti klevetnički ili kršiti pravo ispitanika na privatnost. Članci ne smiju biti napisani samo da bi se napao ugled druge osobe.
 4. Samopromocija. Može biti primamljivo pisati o sebi ili projektima u kojima ste snažno lično uključeni. Međutim, imajte na umu da se standardi za enciklopedijske članke primjenjuju na takve stranice kao i na bilo koje druge. To uključuje zahtjev za održavanjem neutralnog gledišta, što može biti teško kada pišete o sebi ili o bliskim projektima. Nije prihvatljivo stvarati preobilnih veze i reference na autobiografske izvore, poput vlastitog rezimea ili životopisa. Pogledajte Wikipedia:Autobiografija, Wikipedia:Relevantnost i Wikipedia:Sukob interesa.
 5. Oglašavanje, marketing ili odnosi s javnošću. Informacije o kompanijama i proizvodima moraju biti napisane objektivno i nepristrano, bez napuhavanja. Sve teme članaka moraju se provjeriti u neovisnim izvorima nezavisnih proizvođača, tako da su članci o vrlo malim garažnim bendovima ili lokalnim kompanijama obično neprihvatljivi. Članci na Wikipediji o nekoj osobi, kompaniji ili organizaciji nisu produžetak njihovog sajta, saopćenja za štampu ili drugih marketinških napora na društvenim mrežama. Vanjski linkovi s komercijalnim organizacijama prihvatljivi su ako identificiraju značajne organizacije koje su tema članka. Wikipedia niti podržava organizacije niti vodi pridružene programe. Pogledajte i Wikipedia:Relevantnost (organizacije i kompanije) za smjernice o korporativnoj notabilnosti. Oni koji promoviraju uzroke ili događaje ili objavljuju najave javnih usluga, čak i ako su nekomercijalne, za to bi trebali koristiti forum koji nije Wikipedia. Korisnici moraju otkriti sve uplate koje dobiju za uređivanje Wikipedije. Također pogledajte Wikipedia:Sukob interesa.

Neremetilačke izjave mišljenja o internim pravilima i smjernicama Wikipedije mogu se iznijeti na korisničkim stranicama i unutar imenskog prostora Wikipedia:, jer su relevantne za trenutni i budući rad projekta. Ali, stranice za razgovor o člancima urednici ne bi trebali koristiti kao platforme za svoje lične poglede na temu (pogledajte Wikipedia:Smjernice za stranicu za razgovor).

Wikipedia nije ogledalo ili spremište linkova, slika ili medijskih datoteka

Wikipedia nije ni ogledalo ni spremište linkova, slika ili medijskih datoteka.[3] Članci na Wikipediji nisu samo kolekcije:

 1. Vanjskih linkova ili internetskih direktorija. Nema ništa loše u dodavanju jedne ili više korisnih veza relevantnih za sadržaj u odjeljak vanjskih veza članka; međutim, pretjerani popisi mogu oštetiti članke i umanjiti svrhu Wikipedije. Naprimjer, članci o temama s mnogim sajtovima za fanove / navijače, uključujući vezu do jednog velikog sajta za fanove / navijače, mogu biti prikladni. Pogledajte Wikipedia:Vanjski linkovi za neke smjernice.
 2. Unutrašnjih linkova, osim čvor-stranica kada je naslov članka dvosmislen, i za spiskove za pregled ili da pomogne sa članom organizacijom i navigaciju; za njih slijedite relevantne smjernice na Wikipediji: Priručnik za stil/Spiskovi, Wikipedija:Samostalni spiskovi i Wikipedia:Priručnik za stil/Ugrađeni spiskovi.
 3. Materijala u javnom vlasništvu ili druge vrste izvornog materijala kao što su čitave knjige ili izvorni kod, originalni historijski dokumenti, pisma, zakoni, proglasi i druga izvorna građa koja je korisna samo ako je predstavljena sa svojim originalnim, neizmijenjenim formulacijama. Kompletne kopije primarnih izvora mogu ići u Wikizvor, ali ne i na Wikipediju. Resursi u javnom vlasništvu poput djela Encyclopædia Britannica iz 1911. mogu se koristiti za dodavanje sadržaja članku (smjernice o tome potražite na stranici Plagijat:Izvori u javnom vlasništvu). Također pogledajte Wikipedia:Ne uključujte puni tekst dužih primarnih izvora i pravila uključivanja Wikizvor.
 4. Fotografija ili medijska datoteka bez pratećeg teksta. Ako ste zainteresirani za predstavljanje slike, navedite enciklopedijski kontekst ili razmislite o dodavanju na Wikimedia Commons. Ako je slika u javnom vlasništvu na nekom sajtu, razmislite o dodavanju u Wikipedia:Slike s člancima koji nedostaju ili Wikipedia:Resursi slika u javnom vlasništvu.

Wikipedia nije blog, usluga web-hostinga, usluga društvenih mreža ili memorijalna stranica

Wikipedia nije usluga društvenog umrežavanja poput Facebooka ili Twittera. Na Wikipediji ne možete biti domaćin vlastitog sajta, bloga, wikija, rezimea ili oblaka. Stranice Wikipedije, uključujući one u korisničkom prostoru, nisu:

 1. Lične web-stranice. Wikipedijanci imaju pojedinačne korisničke stranice, ali ih treba koristiti prvenstveno za predstavljanje informacija relevantnih za rad na enciklopediji. Ograničene autobiografske informacije su dopuštene, ali korisničke stranice ne služe kao lične web-stranice, blogovi ili spremišta za velike količine materijala nebitnih za suradnju na Wikipediji. Ako želite objaviti svoj rezime ili napraviti ličnu web-stranicu, koristite jedan od mnogih besplatnih provajdera na Internetu ili bilo koji hosting koji ste dobili kod svog provajdera internetskih usluga. Fokus korisničkih stranica ne bi trebao biti društveno umrežavanje ili zabava, već pružanje temelja za efikasnu saradnju. Šaljive stranice koje se na neki način odnose na Wikipediju mogu se stvoriti u odgovarajućem imenskom prostoru. Lične web-stranice se često brzo brišu. Članci na Wikipediji koriste formalni bosanski jezik i nisu napisani u stilu objavljivanja na Internetu.
 2. Područja za pohranu datoteka. Postavljajte samo datoteke koje se koriste (ili će se koristiti) u člancima o enciklopediji ili na stranicama projekata; sve ostalo će biti izbrisano. Ako imate dodatne relevantne slike, razmislite o njihovom postavljanju na Wikimedia Commons, gdje se mogu povezati s Wikipedijom.
 3. Usluge upoznavanja. Wikipedia nije prikladno mjesto za ostvarivanje veza ili seksualnih susreta. Korisničke stranice koje prelaze šire izraze seksualne orijentacije su neprihvatljive. Međutim, vrlo dobro možete stvoriti nova prijateljstva dok se usavršavate u enciklopediji.
 4. Spomenice. Predmeti članaka u enciklopediji moraju udovoljavati zahtjevima Wikipedije da se istaknu. Wikipedia nije mjesto za uspomenu na preminule prijatelje, rođake, poznanike ili druge koji ne ispunjavaju takve zahtjeve. (WP:RIP je izuzet iz ovog pravila.)
 5. Sadržaj projekata koji nisu povezani sa Wikipedijom. Ne čuvajte materijal koji nije povezan sa Wikipedijom, uključujući u korisničkom prostoru. Pogledajte WP:UPNOT za primjere onoga što možda nije uključeno.

Ako ste zainteresirani za korištenje wiki tehnologije za zajednički rad na nečemu drugom, čak i samo na jednoj stranici, mnogi besplatni i komercijalni sajtovi nude wiki hosting. Na svoj server također možete instalirati wiki softver. Za informacije o tome pogledajte vodič za instalaciju na MediaWiki.org.

Vaša korisnička stranica nije Vaša. Dio je Wikipedije i postoji da bi olakšala suradnju među Wikipedijancima, a ne radi samopromocije.

Wikipedia nije direktorij

Jok, ba!

Wikipedia obuhvaća mnoge liste veza do članaka u Wikipediji koji se koriste za unutrašnju organizaciju ili za opis značajne teme. U tom smislu, Wikipedia funkcionira kao indeks ili direktorij vlastitog sadržaja. Međutim, Wikipedia nije direktorij svega u svemiru što postoji ili je postojalo. Pogledajte Wikipedia:Alternativna mjesta za alternative. Članci na Wikipediji nisu:

 1. Spiskovi ili spremišta slabo povezanih tema kao što su (između ostalog) citati, aforizmi ili osobe (stvarne ili izmišljene). Ako želite unijeti spiskove citata, stavite ih u Wikiquote, naš sestrinski projekt. Naravno, nema ničeg lošeg u tome što imaju spiskovi ako su njihovi unosi relevantni jer su povezani s temom spiska ili mu značajno doprinose. Wikipedia također uključuje referentne tabele i tablične informacije za brzu referencu. Spojene grupe malih članaka temeljene na suštinskoj temi su dopuštene.
 2. Genealoški zapisi. Porodične historije treba prezentirati samo tamo gdje je to prikladno kako bi se podržalo čitateljevo razumijevanje značajne teme.
 3. Telefonski imenici niti oglasnici. Kontakt podaci kao što su brojevi telefona, faksa i adrese e-pošte nisu enciklopedijski. Isto tako, čvor-stranice (kao što je John Smith) nisu namijenjene da budu cjeloviti spiskovi svake osobe koja se tako zove, već samo onih relevantnih.
 4. Katalozi, unosi u imenike, elektronički programski vodiči ili izvori za poslovanje. Naprimjer, u članku o emiteru ne bi se trebali navoditi predstojeći događaji, trenutne promocije, trenutni rasporedi, satovi formata itd., Iako spominjanje glavnih događaja, promocija ili historijski značajnih programa i rasporeda može biti prihvatljivo. Isto tako, članak o preduzeću ne bi trebao sadržavati spisak svih prijava patenata kompanije. Nadalje, stranice za razgovor povezane sa člankom služe za razgovor o članku, a ne za vođenje poslova o članku.
 5. Katalozi prodaje. Članak ne smije sadržavati informacije o cijenama proizvoda ili dostupnosti, osim ako za to postoji nezavisan izvor i opravdan razlog. Enciklopedijski značaj može se ukazati ako mainstream izvori medija (ne samo recenzije proizvoda) daju komentare na ove detalje, umjesto da ih samo spomenu. Cijene i dostupnost proizvoda mogu varirati od mjesta do mjesta i od vremena. Wikipedia nije usluga upoređivanja cijena za upoređivanje cijena konkurentskih proizvoda ili cijena i dostupnosti pojedinog proizvoda različitih dobavljača ili prodavača.
 6. Neenciklopedijske unakrsne kategorizacije, kao što su "ljudi iz etničke / kulturne / vjerske grupe X zaposleni u organizaciji Y" ili "restorani specijalizirani za hranu tipa X u gradu Y". Takve unakrsne kategorije ne smatraju se dovoljnom osnovom za stvaranje članka, osim ako ukrštanje tih kategorija na neki način nije kulturološki značajna pojava. Također pogledajte Wikipedia:Prekategorizacija za ovaj problem u kategorijama.
 7. Jednostavni popisi bez kontekstnih informacija. Primjeri uključuju, ali nisu ograničeni na: spiskove poslovnih saveza, klijenata, konkurenata, zaposlenih (osim izvršnih direktora, direktora supervizora i sličnih vrhunskih funkcionera), opreme, imanja, ureda, lokacija trgovina, proizvoda i usluga, sponzora, pododjela i turističkih atrakcija. Informacije o relevantnim pojedinačnim unosima s enciklopedijskim informacijama treba dodati kao prozu iz izvora. Dozvoljeni su spiskovi kreativnih djela u širem kontekstu.

Wikipedia nije priručnik, vodič, udžbenik ili naučni časopis

Antique book cover: Tested Crisco Recipes
Ovo je knjiga recepata. (Ali Wikipedia nije isto što i ovo)

Wikipedia je enciklopedijska referenca, a ne priručnik s uputstvima, vodič ili udžbenik. Članci na Wikipediji se ne bi trebali čitati kao:

 1. Uputstva za upotrebu. Iako Wikipedia sadrži opise ljudi, mjesta i stvari, članak ne bi trebao ličiti na priručnik, knjige recepata, novinsku rubriku sa savjetima (pravnim, medicinskim ili drugim) ili okvira za prijedloge. To uključuje vodiče, uputstva za upotrebu, vodiče za igre i recepte. Opisati čitaocu kako ljudi ili stvari nešto koriste ili rade je enciklopedijski; upućivanje čitaoca u imperativno raspoloženje o tome kako nešto koristiti nije.[4] Takvi vodiči mogu dobro doći na Wikiknjige.
 2. Turistički vodiči. U članku o Parizu treba spomenuti znamenitosti, poput Eiffelovog tornja i Louvrea, ali ne i telefonski broj ili adresu "najboljih" restorana, kao ni trenutnu cijenu café au lait na Elizejskim poljanama. Wikipedia nije mjesto za ponovno stvaranje sadržaja koji više odgovara unosima u hotelske ili kulinarske vodiče, putopise i slično. Značajne lokacije mogu ispuniti kriterije za uključivanje, ali rezultujući članci ne moraju uključivati svaku turističku atrakciju, restoran, hotel ili mjesto itd. Iako će turistički vodiči za grad često spominjati udaljene atrakcije, članak u gradu na Wikipediji trebao bi navesti samo one koje se zapravo nalaze u gradu. Ako želite pomoći u pisanju turističkog vodiča, Vaš doprinos će biti više nego dobrodošao na sestrinskom projektu, Wikivoyage.
 3. Vodiči kroz igre. Članak o igri trebao bi ukratko sažeti priču i glavne radnje koje igrač izvodi u igri. Izbjegavajte popise koncepata i predmeta igranja, osim ako su oni notabilni, kao što je već rečeno u sekundarnim izvorima, u kontekstu igara (kao što je BFG9000 iz serijala Doom). Koncizni sažetak pojedinosti o igranju (određene vrijednosti bodova, dostignuća, vremenska ograničenja, nivoi, vrste neprijatelja itd.) prikladan je ako je neophodno za razumijevanje igre ili njenog značaja u industriji, ali walkthrough i detaljno opisivanje nisu. Također pogledajte WP:WAF i WP:VGSCOPE.
 4. Internetski vodiči. Članci na Wikipediji ne bi trebali postojati samo da bi opisali prirodu, izgled ili usluge koje neki sajt nudi, već bi ih trebali opisivati i enciklopedijski, nudeći detalje o dostignućima, utjecaju ili historijskom značaju tog sajta, koji se mogu znatno više ažurirati od većine referentnih izvora, jer urednici mogu uvrstiti novi razvoj i činjenice onako kako su poznati. Primjere potražite na portalu Aktuelni događaji.
 5. Često postavljana pitanja. Članci ne bi trebali sadržavati često postavljana pitanja (ČPP). Umjesto toga, formatirajte informacije kao neutralnu prozu u odgovarajućim člancima.
 6. Udžbenici i zabilježeni tekstovi. Wikipedia je enciklopedijska referenca, a ne udžbenik. Svrha Wikipedije je predstavljanje činjenica, a ne podučavanje predmeta. Članci se ne bi trebali čitati poput udžbenika, a primjeri su vodeća pitanja i sistematična rješenja problema. Ovo pripada na sestrinskog projektima, kao što su Wikiknjige, Wikizvor, i Wikiverzitet. Neke vrste primjera, posebno oni koji su namijenjeni informiranju, a ne podučavanju, mogu biti prikladni za uključivanje u članak na Wikipediji.
 7. Naučni časopisi. Članak na Wikipediji ne bi trebao biti predstavljen pod pretpostavkom da je čitalac dobro upućen u polje teme. Uvodni jezik u vodećem tekstu (a ponekad i početnim odjeljcima) članka trebao bi biti napisan jasnim terminima i konceptima koje svaki pismeni čitalac Wikipedije može razumjeti bez ikakvog znanja u datom polju prije nego što krene u detaljnija objašnjenja teme. Iako bi se wikilinkovi trebali dati za napredne pojmove i koncepte u tom polju, članci bi trebali biti napisani pod pretpostavkom da čitalac neće ili ne može slijediti ove veze, umjesto toga pokušavajući iz teksta zaključiti njihovo značenje. Pogledajte Wikipedia:Priručnik za stil/Povezivanje.
 8. Akademski jezik. Tekstove treba pisati za svakodnevne čitaoce, a ne samo za akademike. Naslovi članaka trebaju odražavati uobičajenu upotrebu, a ne akademsku terminologiju, kad god je to moguće. Akademski jezik u tekstu treba objasniti laičkim terminima.
 9. Studije slučaja. Mnoge teme temelje se na odnosu faktora X i faktora Y, što rezultira jednim ili više cjelovitih članaka. Naprimjer, ovo se može odnositi na situaciju X na lokaciji Y ili na verziju X stavke Y. To je sasvim prihvatljivo kada dvije varijable zajedno predstavljaju neki kulturološki značajan fenomen ili neki drugi zapaženi interes. Zbog značajnih razlika u međunarodnim granicama često su potrebni zasebni članci za temu u nizu različitih zemalja; članci poput "Industrija škriljevca u Walesu" i "Ostrvska lisica" primjereni su primjeri. Pisanje o "Hrastovima u Sjevernoj Karolini" ili "Plavim kamionima", međutim, vjerovatno bi predstavljalo POV ili originalno istraživanje i sigurno ne bi rezultiralo enciklopedijskim člankom.

Wikipedia nije kristalna kugla

Antique carnival poster: "Alexander Crystal-Seer: Knows, Sees, Tells All"
... ali Wikipedia ne.

Wikipedia nije skup neprovjerljivih špekulacija ili pretpostavki. Wikipedia ne predviđa budućnost. Svi članci o očekivanim događajima moraju biti provjerljivi, a tema mora biti dovoljno širokog interesa da bi zaslužila članak da se događaj već dogodio. Prikladno je izvijestiti raspravu i argumente o izgledima za uspjeh budućih prijedloga i projekata ili o tome hoće li se dogoditi neki razvoj, ako se na raspravu pravilno uputi. To nije prikladno za urednike da ubace svoje mišljenje ili analize. Mogu se uključiti predviđanja, špekulacije, prognoze i teorije koje iznose pouzdani, stručni izvori ili priznati subjekti u nekoj oblasti, iako bi urednici trebali biti svjesni stvaranja neprimjerenih pristranosti prema bilo kojoj specifičnoj tački gledišta. U naprednim člancima o neobjavljenim proizvodima, poput filmova i igara, vodite računa da izbjegavate oglašavanje i neprovjerene tvrdnje (za filmove pogledajte WP:NFF). Konkretno:

 1. Pojedinačni zakazani ili očekivani budući događaji trebaju biti uključeni samo ako je događaj notabilan i skoro je sigurno da će se održati. Datumi nisu definitivni dok se događaj zaista ne dogodi, jer čak i inače zapaženi događaji mogu biti otkazani ili odloženi u zadnji trenutak zbog velikog incidenta. Ako priprema za događaj već nije u toku, nagađanja o njemu moraju biti dobro dokumentovana. Primjeri odgovarajućih tema uključuju američke predsjedničke izbore 2028 i ljetne olimpijske igre 2028. godine. Za usporedbu, američki predsjednički izbori 2040 i ljetne olimpijske igre 2044. nisu prikladne teme članaka ako se o njima ne može reći ništa što je provjerljivo i nije originalno istraživanje. Izbjegavajte predviđene sastave sportskih timova, koji su u osnovi neprovjerljivi i špekulativni. Raspored budućih događaja može biti prikladan ako se može provjeriti. Izuzetno, čak i visoko spekulativni članci o događajima koji se mogu ili ne moraju dogoditi u budućnosti mogli bi biti prikladni, gdje je pokriće u pouzdanim izvorima dovoljno. Naprimjer, konačna sudbina svemira je prihvatljiva tema.
 2. Pojedinačne stavke s unaprijed utvrđenog popisa ili sistematski obrazac imena, unaprijed dodijeljeni budućim događajima ili otkrićima, nisu prikladne teme članaka, ako su o stavci poznate samo generičke informacije. Popis imena tropskih ciklona je enciklopedijski; " Tropska oluja Alex (2028) " nije, iako je gotovo sigurno da će se takva oluja dogoditi. Slično tome, članci o riječima nastalim na predvidljivom numeričkom sistemu (poput "septenquinquagintillion") nisu enciklopedijski ako nisu dobro definirani ili se stvarno koriste. Određene naučne ekstrapolacije smatraju se enciklopedijskim, poput hemijskih elemenata dokumentovanih prije izolacije u laboratoriju, pod uvjetom da su naučnici iznijeli značajna netrivijalna predviđanja njihovih svojstava.
 3. Članci koji predstavljaju originalna istraživanja u obliku ekstrapolacije, nagađanja i "buduće historije" neprikladni su. Iako se naučne i kulturne norme neprestano razvijaju, mi moramo čekati da se ova evolucija dogodi, umjesto da je pokušavamo predvidjeti. Naravno, imamo i trebali bismo imati članke o značajnim umjetničkim djelima, eseje ili vjerodostojna istraživanja koja utjelovljuju predviđanja. Prikladan je članak o oružju u Zvjezdanim stazama; članak o "Oružju za upotrebu u Trećem svjetskom ratu" nije.
 4. Iako trenutno prihvaćene naučne paradigme mogu kasnije biti odbačene, a hipoteze za koje se prethodno smatralo da su kontroverzne ili netačne, naučna zajednica ponekad prihvati, nije mjesto Wikipedije da se usuđuje u takve projekcije.
 5. Wikipedia nije zbirka najava proizvoda i glasina. Iako Wikipedia uključuje novo znanje o novootkrivenim proizvodima, kratki članci koji se sastoje samo od informacija o najavama proizvoda nisu prikladni. Do trenutka kada se može provjeriti više enciklopedijskog znanja o proizvodu, najave proizvoda trebaju se spojiti na veću temu (kao što je članak o tvorcu, seriji proizvoda ili prethodnom proizvodu), ako je primjenjivo.

Wikipedia nije novina

Urednike se potiče da uključe aktuelne i ažurne informacije u svoj pokrivač i da razvijaju samostalne članke o značajnim aktuelnim događajima. Međutim, nisu svi događaji koji se mogu provjeriti pogodni za uključivanje u Wikipediju. Osigurajte da članci na Wikipediji nisu:

 1. Originalno izvještavanje. Wikipedia ne bi trebala nuditi vijesti iz prve ruke o udarnim pričama. Wikipedia nije primarni izvor. Međutim, naš sestrinski projekt Wikizvor i Wikivijesti su upravo to, i imaju za cilj da budu primarni izvori. Wikipedia ima mnogo članaka o enciklopediji o temama od historijskog značaja koji su trenutno u vijestima i mogu se ažurirati nedavno provjerenim informacijama.
 2. Vijesti. Wikipedia razmatra trajnu značajnost osoba i događaja. Iako izvještavanje o vijestima može biti koristan izvorni materijal za enciklopedijske teme, većina događaja vrijednih vijesti ne ispunjava uvjete za uključivanje, a Wikipedia nije napisana u stilu vijesti. Pored pisanja enciklopedijskim tonom, događaji se moraju staviti u enciklopedijski kontekst. Naprimjer, rutinsko izvještavanje o vijestima, sportovima ili poznatim ličnostima nije dovoljan temelj za uključivanje u enciklopediju. Iako je uključivanje informacija o nedavnim događajima ponekad prikladno, najnovije vijesti ne bi trebale biti naglašene ili drugačije tretirane od ostalih informacija. Pravovremene teme vijesti koje nisu prikladne za Wikipediju mogu biti prikladne za naš sestrinski projekt Wikivijesti, iako to nije posebno aktivan projekt.
 3. Ko je ko. Čak i kada je događaj zapažen, pojedinci koji su u njega uključeni možda neće biti. Osim ako izvještavanje o pojedincima u vijestima ne prelazi kontekst pojedinog događaja, naše izvještavanje o toj osobi treba biti ograničeno na članak o tom događaju, srazmjerno njihovoj važnosti za ukupnu temu. (Za više detalja pogledajte Wikipedia:Biografije živih osoba.)
 4. Tračevi i dnevnici slavnih. Čak i kada je pojedinac notabilan, nisu i svi događaji u koje je uključen. Naprimjer, izvještavanje o poznatim ličnostima i sportskim ličnostima može biti vrlo često i pokriva puno trivijalnosti, ali upotreba svih ovih izvora dovela bi do previše detaljnih članaka koji izgledaju poput dnevnika. Nije svaki odigrani meč ili postignuti gol dovoljno značajan da se uvrsti u biografiju neke osobe.

Wikipedia nije neselektivna kolekcija informacija

Da bi se dobila enciklopedijska vrijednost, podatke treba staviti u kontekst s objašnjenjima koja se odnose na neovisne izvore. Kao što je objašnjeno u § Gore navedeni enciklopedijski sadržaj, samo istinit ili čak provjerljiv, ne čini automatski nešto pogodno za uključivanje u enciklopediju. Članci na Wikipediji ne bi trebali biti:

 1. Sažeti opisi djela. Wikipedia tretira kreativna djela (uključujući, naprimjer, umjetnička ili fantastična djela, video igre, dokumentarce, istraživačke knjige ili radove i vjerske tekstove) na enciklopedijski način, raspravljajući o razvoju, dizajnu, recepciji, značaju i utjecaju djela pored konciznih sažetaka tih djela. Za više informacija u vezi sa sažecima, pogledajte Wikipedia:Stilski priručnik.
 2. Baze podataka o tekstovima pjesama. Članak o pjesmi trebao bi pružiti informacije o autorstvu, datumu objavljivanja, društvenom utjecaju itd. Citati iz pjesme trebaju se držati razumne dužine u odnosu na ostatak članka i koristiti za olakšavanje rasprave ili ilustraciju stila; puni tekst može se staviti na Wikizvor i povezati iz članka. Većina tekstova pjesama objavljenih nakon 1925. godine zaštićeni su autorskim pravima; svaki njihov citat mora biti sveden na najmanju moguću mjeru i koristiti ga za direktan komentar ili ilustraciju nekog aspekta stila. Nikada nemojte povezivati tekstove pjesama zaštićenih autorskim pravima, osim ako sajt s linkom nema jasno pravo na distribuciju djela. Pogledajte Wikipediju: Ne uvrštavajte puni tekst podužih primarnih izvora za cjelovitu raspravu.
 3. Pretjerani popisi neobjašnjivih statistika. Statistika kojoj nedostaje kontekst ili objašnjenje može smanjiti čitljivost i može biti zbunjujuća; u skladu s tim, statistike bi trebale biti stavljene u tabele kako bi se poboljšala čitljivost, a članci sa statistikom trebali bi sadržavati tekst objašnjenja koji pruža kontekst. Tamo gdje su statistike toliko dugačke da ometaju čitljivost članka, statistika se može podijeliti u zaseban članak i sažeti u glavnom članku. (npr. statistika iz glavnog članka predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Državama 2012. premještena je u srodni članak Nacionalno istraživanje javnog mnijenja za predsjedničke izbore u Sjedinjenim Državama 2012.). Wikipedia:Relevantnost#Samostalne liste nude više smjernica o tome koje su vrste liste prihvatljive, a Wikipedia:Samostalne liste # Kriteriji za odabir nude smjernice o tome koje unose treba uključiti.
 4. Iscrpni dnevnici ažuriranja softvera. U člancima koji se bave ažuriranjima softvera koristite pouzdane nezavisne (neobjavljene ili službene) izvore da biste opisali verzije navedene ili raspravljene u članku. Moramo primijeniti zdrav razum s obzirom na nivo detalja koji treba uključiti.

Wikipedia nije cenzurisana

Univerzitet se ne bavi stvaranjem ideja za studente. Bavi se osiguravanjem sigurnosti učenika za ideje. Stoga omogućava najslobodnije izražavanje stavova pred studentima, uzdajući se u njihov dobar razum u donošenju presude o tim stavovima.

– Predsjednik Univerziteta u Kaliforniji Clark Kerr (1961)

Wikipedia može sadržavati sadržaj koji neki čitaoci smatraju nepoželjnim ili uvredljivim – čak i krajnje takvim. Pokušaj osiguranja da članci i slike budu prihvatljivi za sve čitatelje ili da se pridržavaju općih društvenih ili vjerskih normi nije kompatibilno sa svrhom enciklopedije.

Sadržaj će biti uklonjen ako se utvrdi da krši pravila Wikipedije (posebno one o biografijama živih osoba i neutralno gledište) ili zakone Sjedinjenih Država (gdje je Wikipedia hostirana). Međutim, budući da se većina izmjena prikazuje odmah, čitateljima će neko vrijeme možda biti vidljiv neprikladni materijal prije nego što bude otkriven i uklonjen.

Neki članci mogu sadržavati slike, tekst ili veze koji su relevantni za temu, ali koje neki ljudi smatraju neprikladnim. Rasprava o potencijalno nepoželjnom sadržaju obično se ne bi trebala usredotočiti na njegovu potencijalnu uvredljivost, već na to je li to odgovarajuća slika, tekst ili veza. Osim toga, "biti neprimjeren" uglavnom nije dovoljan osnov za uklanjanje sadržaja. Smjernice za Wikipedia:Uvredljivi materijal mogu Vam pomoći da procijenite odgovarajuće radnje u slučaju sadržaja koji se može smatrati uvredljivim.

Pravila ili tradicije nekih organizacija zahtijevaju tajnost u pogledu određenih informacija o njima. Takva ograničenja se ne primjenjuju na Wikipediju, jer Wikipedia nije član tih organizacija; stoga Wikipedia neće uklanjati takve informacije iz članaka ako su inače enciklopedijske.

Zajednica

Gore navedena pravila odnose se na sadržaj Wikipedije. Sljedeće se odnosi na upravljanje i procese Wikipedije.

Wikipedia nije anarhija ili forum za slobodu govora

WP je kutak za enciklopediste, a ne za govornike

Wikipedia je besplatna i otvorena, ali ograničava i slobodu i otvorenost tamo gdje ometaju stvaranje enciklopedije. U skladu s tim, Wikipedia nije forum za neuređenu slobodu govora. Činjenica da je Wikipedia otvoren, samoupravni projekt ne znači da je bilo koji dio njegove svrhe istražiti održivost anarhističkih zajednica. Naša je svrha izgraditi enciklopediju, a ne testirati granice anarhizma.

Wikipedia nije demokratija

Wikipedia nije eksperiment demokratije ili bilo kojeg drugog političkog sistema. Njegov primarni (iako ne isključivi) način donošenja odluka i rješavanja sukoba je uređivanje i rasprava koja dovodi do konsenzusa - ne glasanja. (Glasanje se koristi za određena pitanja kao što je izbor Arbitražnog odbora.) Ankete o slami ponekad se koriste za testiranje konsenzusa, ali ankete mogu spriječiti, a ne potaknuti raspravu, i treba ih koristiti s oprezom.

Wikipedia nije birokratija

Iako Wikipedia ima mnogo elemenata birokratije,[5] ne upravlja se statutom: ona nije kvazisudsko tijelo i pravila nisu svrha zajednice. Iako se neka pravila mogu provoditi, sama napisana pravila ne postavljaju prihvaćenu praksu. Umjesto toga, oni dokumentuju već postojeći konsenzus zajednice o tome šta treba prihvatiti, a šta odbiti.

Iako bi napisane pravila i smjernice Wikipedije trebalo shvatiti ozbiljno, mogu se zloupotrijebiti. Ne slijedite previše strogo tumačenje pisama pravila bez obzira na njihove principe. Ako Vas pravila zaista sprječavaju da poboljšate enciklopediju, zanemarite ih. Nesuglasice se rješavaju diskusijom zasnovanom na konsenzusu, a ne strogim držanjem pravila i procedura. Nadalje, sama pravila i smjernice mogu se mijenjati kako bi odražavale konsenzus koji se razvija.

Proceduralna greška učinjena u prijedlogu ili zahtjevu nije osnova za odbijanje tog prijedloga ili zahtjeva.

Proceduralna, kodirajuća ili gramatička greška u novom doprinosu nije osnova za njegovo vraćanje, osim ako se greška ne može lahko popraviti.

Wikipedia nije laboratorija

Istraživanje o sadržaju, procesima i uključenim ljudima na Wikipediji [6] može pružiti dragocjene uvide i razumijevanje od koristi javnom znanju, stipendiji i zajednici Wikipedia, ali Wikipedia nije javna laboratorija. Istraživanje koje analizira članke, stranice za razgovor ili drugi sadržaj na Wikipediji obično nije kontroverzno, jer je cijela Wikipedia otvorena i slobodno se koristi. Međutim, istraživački projekti koji ometaju zajednicu ili koji negativno utječu na članke — čak i privremeno — nisu dozvoljeni i mogu rezultirati gubitkom privilegija uređivanja. Prije započinjanja potencijalno kontroverznog projekta,[7] istraživači bi trebali otvoriti raspravu na Čaršiji kako bi bili sigurni da neće ometati misiju Wikipedije. Bez obzira na vrstu projekta, istraživačima se savjetuje da budu što transparentniji na svojim korisničkim stranicama, otkrivajući informacije poput institucionalnih veza i namjera.

Neki urednici izričito traže da ne budu subjekti u istraživanjima i eksperimentima. Poštujte želju urednika da odustanu od istraživanja.

Wikipedia nije ratište

Wikipedia nije mjesto za izricanje ljutnje, unošenje ličnih sukoba, vođenje ideoloških borbi ili gajenje predrasuda, mržnje ili straha. Stvaranje ličnih borbi iz rasprava na Wikipediji direktno se kosi s našim pravilima i ciljevima. Osim što izbjegavate bitke u raspravama, nemojte pokušavati unaprijediti svoj stav u neslaganjima jednostranim promjenama pravila. Ne ometajte Wikipediju da ilustrirate poentu.

Od svakog korisnika se očekuje da komunicira s drugima civilizirano, smireno i u duhu suradnje. Ne vrijeđajte, ne maltretirajte ili ne zastrašujte one s kojima se ne slažete. Radije pristupite pitanju inteligentno i uključite se u pristojnu raspravu. Ako se drugi korisnik ponaša neljubazno, nekooperativno ili uvredljivo ili Vas čak pokušava uznemiravati ili zastrašiti, to Vam ne daje izgovor da odgovorite jednako. Obratite se samo na iznesene činjenične stavove, zanemarujući neprimjerene komentare ili u potpunosti zanemarite tog korisnika. Ako je potrebno, nježno naglasite da mislite da se komentari mogu smatrati neljubaznim i jasno stavite do znanja da želite ići dalje i usredotočiti se na pitanje sadržaja. Ako Vas sukob i dalje muči, iskoristite postupak rješavanja sporova na Wikipediji. Uvijek postoje korisnici koji žele posredovati i arbitrirati u sporovima među drugima.

U velikim sporovima odolite nagonu da Wikipediju pretvorite u ratište između frakcija. Pretpostavite u dobroj vjeri da je svaki urednik i grupa ovdje radi poboljšanja Wikipedije - posebno ako imaju stajalište s kojim se ne slažete. Surađujte s kime želite, ali nemojte organizirati frakciju koja remeti (ili ima za cilj poremetiti) temeljni proces donošenja odluka Wikipedije, koji se temelji na stvaranju konsenzusa. Urednici u velikim sporovima trebali bi raditi u dobroj namjeri kako bi pronašli široke principe dogovora između različitih stajališta.

Ne koristite Wikipediju za pravne ili druge prijetnje Wikipediji, Wikipedijancima ili Fondaciji Wikimedia - već postoje druga sredstva za komuniciranje pravnih problema.[8] Prijetnje se ne toleriraju i mogu rezultirati zabranom (banovanjem).

Wikipedia nije obavezna

Wikipedia je dobrovoljačka zajednica i ne zahtijeva od Wikipedijanaca da daju više vremena i truda nego što žele. Usredotočite se na poboljšanje same enciklopedije, umjesto da zahtijevate više od drugih Wikipedijanaca. Urednici mogu slobodno predahnuti ili napustiti Wikipediju u bilo kojem trenutku.

I na kraju…

Wikipedia nije jedna od vrlo dugih lista strašnih ideja. Ne možemo predvidjeti svaku lošu ideju koju bi neko mogao imati. Gotovo sve na ovoj stranici je ovdje, jer je neko smislio lošu ideju koja se nije očekivala. (Pogledajte WP:GRAH - stvarno je obeshrabreno očekivati ih.) Generalno, "to je užasna ideja" uvijek je dovoljan razlog da se izbjegne nešto učiniti, pod uvjetom da postoji dobar razlog da je ideja grozna.

Kad se pitate šta da radite

Kad se pitate šta bi ili ne bi trebalo biti u članku, zapitajte se što bi čitatelj očekivao da će pronaći pod istim naslovom u enciklopediji.

Kada se pitate krše li gore navedena pravila, uzmite u obzir:

 • Izmjena sadržaja članka (normalno uređivanje).
 • Pretvaranje stranice u preusmjeravanje, čuvanje historije stranice.
 • Nominiranje stranice za brisanje ako ispunjava osnove za takvu radnju na stranici s pravilima brisanja. Da biste stekli razumijevanje o vrstama priloga kojima prijeti brisanje, morate redovno pratiti tamošnje rasprave.
 • Promjena pravila na ovoj stranici nakon postizanja konsenzusa nakon odgovarajuće diskusije s drugim Wikipedijanima putem stranice za razgovor. Prilikom dodavanja novih opcija, budite što jasniji i navedite protu-primjere sličnih, ali dopuštenih predmeta.

Wikipedia:Članci za brisanje / zajednički ishodi ne predstavljaju službeno pravilo, ali se na njih može gledati kao na evidenciju onoga što se ranije nije smatralo enciklopedijom.

Također pogledajte

Napomene

 1. ^ Pogledajte :en:Wikipedia:Requests for arbitration/Rex071404 § finalnu odluku, koja je sugerirala sličan princip u novembru 2004.
 2. ^ Stranice članaka na Wikipediji (i razne navigacijske stranice: kategorije, pretinci, čvorovi itd.) zabranjene su za bilo kakvo zagovaranje. Stranice za razgovor, stranice korisničkog prostora i eseji su mjesta na kojima možete zastupati svoja mišljenja pod uvjetom da su ona direktno povezana s poboljšanjem Wikipedije i da nisu ometajuća.
 3. ^ Wikipedia na bosanskom jeziku uključuje mnoge slike i dio teksta koji se smatraju "poštenom upotrebom" u svoje članke o besplatnom sadržaju. Također pogledajte Wikipedia:Autorska prava.
 4. ^ Ograničenje uputstava ne odnosi se na projektni imenski prostor, gdje su pojedini vodiči prikladni, kao što je npr. Wikipedia:Kako nacrtati dijagram s Dia
 5. ^ Joseph Michael Reagle, Jr.; Lawrence Lessig (2010). Good Faith Collaboration: The Culture of Wikipedia. MIT Press. str. 90–91. ISBN 9780262014472.
 6. ^ Pogledajte liste akademskih istraživanja, research resources @ Wikimedia Meta, Meta research newsletter, kao i Wikimedia Foundation research blog.
 7. ^ Projekti koji su "potencijalno kontroverzni" uključuju, ali nisu ograničeni na, bilo koji projekat koji uključuje izravnu promjenu sadržaja članka (očekuje se da će saradnici imati za primarnu motivaciju poboljšanje enciklopedije, bez konkurentske motivacije kao što su ciljevi istraživanja), bilo koji projekt koji uključuje kontakt s velikim brojem urednika i svaki projekt koji uključuje postavljanje osjetljivih pitanja o njihovim stvarnim identitetima.
 8. ^ Ako smatrate da su povrijeđena vaša zakonska prava, možete o tome razgovarati s ostalim uključenim korisnicima, prebacite stvar na odgovarajući mailing list, kontaktirajte Fondaciju Wikimedia, ili u slučajevima kršenja autorskih prava, obavijestite nas na Wikipedia:Čaršija.

Vanjski linkovi