Idi na sadržaj

Wikipedia:Wikipedia ne daje medicinske savjete

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Odricanje odgovornosti · Wikipediju koristite na vlastitu odgovornost · Wikipedia ne daje medicinske savjete · Wikipedia ne daje pravne savjete

WIKIPEDIA NE DAJE MEDICINSKE SAVJETE

Wikipedia sadrži mnogo članaka o medicini. Međutim, niko ne daje nikakve garancije niti tvrdi da su informacije koje ovdje možete naći pouzdane. Ne postoji apsolutno nikakva garancija da je bilo koja izjava povezana s medicinskim pojmovima istinita, korektna ili precizna. Veliki broj članaka, djelomično ili potpuno, napisali su neprofesionalci. Čak i ako su rečenice i izjave o medicinskim pojmovima istinite i pouzdane, one ne moraju odgovarati Vama ili Vašim simptomima.

Informacije medicinske prirode koje možete naći na Wikipediji, u najboljem slučaju, opće su prirode i ne mogu zamijeniti savjet ili dijagnozu doktora ili profesionalnog medicinskog radnika (ljekara, stomatologa, medicinske sestre, babice, farmaceuta...). Wikipedia nije doktor.

Niko od pojedinih autora članaka, operatera baza podataka, programera, sponzora Wikipedije ili drugih povezanih s Wikipedijom ne mogu preuzeti odgovornost za rezultate ili posljedice bilo kakvog pokušaja da Vi primijenite ili prilagodite bilo koju informaciju koju ste pročitali na ovoj enciklopediji.

Ništa od onog što možete naći na Wikipedia.org ili na nekom od projekata Fondacije Wikimedija ne može biti upotrijebljeno za pokušaj davanja ili sastavljanja medicinskog mišljenja ili dijagnoze ili uplitanje u pitanje medicinske prakse na neki drugi način.

Međutim, podržavamo svaki doprinos člancima o zdravlju i medicini i naglašavamo da sve informacije možete koristiti pod GNU licencom za slobodnu dokumentaciju.