Idi na sadržaj

Wikipedia:Wikipedia ne daje pravne savjete

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Odricanje odgovornosti · Wikipediju koristite na vlastitu odgovornost · Wikipedia ne daje medicinske savjete · Wikipedia ne daje pravne savjete

WIKIPEDIA NE DAJE PRAVNE SAVJETE

Wikipedia sadrži mnogo članka o pravnoj tematici i zakonima i propisima. Međutim, niko ne daje nikakve garancije, niti tvrdi da su informacije koje ovdje možete naći pouzdane. Ne postoji apsolutno nikakva garancija da je bilo koja izjava povezana sa pravnim pojmovima istinita, korektna ili precizna. Zakonski i ostali propisi nisu nepromjenljivi i mogu se razlikovati od mjesta do mjesta ili se mijenjati vremenom, nekad čak veoma brzo i korjenito.

Čak iako je izjava o pravnom pojmu, propisu ili zakonu pouzdana, ona može biti takva samo za jedno područje, regiju ili lokalnu samoupravu za koju je osoba opisala te informacije. Također, moguće je da je zakon ili propis stavljen izvan snage, izmjenjen ili dopunjen u međuvremenu od kada je takva informacija stavljena ili posljednji put mijenjana na Wikipediji.

Pravne informacije pronađene na Wikipediji su, u najboljem slučaju, opće prirode i ne mogu zamijeniti savjet kvalificirane i stručne osobe odnosno kompetentne osobe sa posebnim znanjem koja može pojmiti Vaš slučaj odnosno Vaše specifične okolnosti. Molimo Vas da kontaktirate odgovarajuću advokatsku komoru odnosno udruženje advokata ili sličnu organizaciju odvjetnika, pravnika ili pravnih zastupnika koja Vam može omogućiti da dođete do kompetentnog profesionalnog pravnog zastupnika ako nemate drugog načina da stupite u kontakt sa advokatom, pravnikom, notarom, pravobraniocem, ombudsmenom ili nekim drugim, za Vaš slučaj adekvatnim, profesionalcem.

Ni pojedinačni saradnici, operateri, programeri ili sponzori Wikipedije niti bilo ko drugi na drugi način povezan sa Wikipedijom ne može preuzeti bilo kakvu odgovornost za rezultate ili posljedice bilo kakvog pokušaja korištenja ili prilagođavanja neke od informacija ili izjava pronađenih na ovoj web stranici.

Ništa od onog što možete naći na Wikipedia.org ili na nekom od projekata Wikimedija ne može biti upotrebljeno za pokušaj davanja ili sastavljanja pravnog mišljenja ili savjeta ili na neki drugi način uplitanje u pitanje pravne prakse.

Međutim, podržavamo svaki doprinos člancima o zakonima i pravu i naglašavamo da sve informacije možete koristiti pod GNU licencom za slobodnu dokumentaciju.