Facebook

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Facebook, Inc.
Facebook New Logo (2015).svg
Facebook (login, signup page).jpg
Facebookova početna strana
Vrsta Javno
Trguje kao NASDAQFB
Osnovano 4. februar 2014
Sjedište Menlo Park, Kalifornija, SAD
Dostupnost SAD (2004–05)
Cijeli svijet (2005–sada)
Osnivač(i)
Ključne osobe Mark Zuckerberg
(Predsjednik i direktor)
Sheryl Sandberg
(COO)
Industrija Internet
Prihod Povećanje US$7,87 milijardi (2013)[1]
Operativni prihodi Povećanje US$2,80 milijardi (2013)[1]
Neto prihod Povećanje US$1,50 milijardi (2013)[1]
Ukupne aktive Povećanje US$17,89 milijardi (2013)[1]
Ukupni kapital Povećanje US$15,47 milijardi (2013)[1]
Zaposleni 8.348 (septembar 2014)[2]
Zavisna društva Instagram
WhatsApp
Oculus VR
PrivateCore
Veb-sajt www.facebook.com Tor: facebookcorewwwi.onion[3]
Pisano u C++, PHP (kao HHVM)[4] i D language[5]
Alexa pozicija Nema promjena 2 (septembar 2014)[6]
Vrsta sajta Servis za društvenu mrežu
Registracija Obavezna
Korisnici 864 miliona dnevnih aktivnih korisnika u prosjeku za septembar 2014[2]
Dostupno u Više jezika (70)
Trenutni status Aktivno

Facebook (Fejsbuk) je društvena mreža koju je 2004. godine osnovao Mark Zuckerberg, bivši student Harvarda. U svojim počecima, Facebook je bio namijenjen samo studentima univerziteta na Harvardu koji su tim putem mogli međusobno komunicirati i razmjenjivati informacije. Kasnije, mnogi drugi univerziteti, srednje škole i velike kompanije širom svijeta priključile su se mreži. Danas ova web stranica ima više od 900 miliona aktivnih korisnika. Facebook je ujedno najpopularnije mjesto za objavljivanja fotografija, s više od 14 miliona novih dodanih fotografija dnevno.

Koncept Facebooka[uredi | uredi izvor]

Facebook je, prema riječima osnivača Marka Zuckerberga, zamišljen tako da se putem Interneta povežu oni ljudi koji se već poznaju u stvarnom životu, za razliku od sličnih web servisa. Kao što početna stranica Facebooka kaže, on omogućuje korisnicima povezivanje i socijalizaciju s ljudima koji su im bliski i koji rade, studiraju i žive oko njih. Mnogi koriste Facebook upravo kako bi ostali u kontaktu sa svojim prijateljima ili rodbinom. Ovaj internet servis je potpuno besplatan za sve korisnike, a ostvaruje prihode od sponzora i oglašavanja putem reklama koje se pojavljuju uz svaki profil.

Registracija i korištenje[uredi | uredi izvor]

Valjana i aktivna e-mail adresa jest sve što je potrebno za registraciju i kreiranje profila na Facebooku. Jednom kada se korisnik registruje, može uređivati svoj profil i priključiti se regionalnoj mreži gdje upoznaje ljude iz svoje okoline.

Korisnike se potiče na to da šalju osobne informacije, fotografije, da odgovaraju na pitanja o omiljenim filmovima, knjigama, muzici. Profili s pravim imenom i prezimenom, te autentične informacije o pojedinim korisnicima razlozi su planetarne popularnosti Facebooka jer svi žele znati što više o svojim poznanicima i prijateljima.

Aplikacije[uredi | uredi izvor]

Glavne posebnosti Facebooka su brojne aplikacije koje se mogu dodati u profile. Tako je moguće imati virtuelne kućne ljubimce, slati virtuelna pića, poklone, zagrljaje i čestitke, organizovati aukcije, rješavati psihološke testove i kvizove, dodavati omiljenu muziku, komunicirati putem privatnih poruka i još mnogo toga.

Kontrola privatnosti[uredi | uredi izvor]

Jedna od posebnosti Facebooka je mogućnost kontrole privatnosti svakog korisnika. Prema vlastitim željama korisnik može sakriti svoj profil i fotografije od nepoznatih ljudi. Uprkos tome, Facebook se tokom svog postojanja našao na meti brojnih kritičara upravo zbog problema privatnosti korisnika, ali također i zbog pitanja cenzure. Kritike dolaze i zbog toga što su informacije koje korisnici odaju o sebi korištene za marketinška istraživanja, interne istrage univerziteta i kompanija, pa čak i policije.

Unatoč kritikama, Facebook je danas najpopularniji servis za socijalizaciju s rastućim brojem korisnika te je čak prozvan i "novim Internetom", a Mark Zuckerberg ima nadimak "novi Bill Gates". O vrijednosti Facebooka najbolje govori podatak da je Microsoft krajem 2007. godine godine platio 240 miliona dolara za 1,6 % udjela u dionicama. Tako Facebook danas vrijedi više od 15 milijardi dolara.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


  1. ^ a b c d e "10-K Annual Report". SEC Filings. Facebook. January 31, 2014. Arhivirano s originala, 9. 2. 2014. Pristupljeno 12. 1. 2015. Navedeno je više |pristupdatum= i |accessdate= (pomoć)
  2. ^ a b "Company Info | Facebook Newsroom". Facebook. September 30, 2014. Pristupljeno October 28, 2014.
  3. ^ Greška kod citiranja: Nevaljana oznaka <ref>; nije naveden tekst za reference s imenom fb-tor-note
  4. ^ Clarke, Gavin (2. 2. 2010). "Facebook re-write takes PHP to an enterprise past". The Register. London.
  5. ^ Bridgwater, Adrian (16. 10. 2013). "Facebook Adopts D Language". Dr Dobb's. San Francisco.
  6. ^ "Facebook.com Site Info". Alexa Internet. Pristupljeno April 1, 2014.