Idi na sadržaj

Facebook

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Facebook


Početna stranica Facebooka
URLfacebook.com
KomercijalanDa
Vrsta sajtaDruštvena mreža
RegistracijaNeophodna
Dostupni jezik/-ci110+
KorisniciPovećanje 2,85 milijardi aktivnih korisnika mjesečno (na datum 31. 3. 2021)[1]
Napisana uC++, Hack (kao HHVM), D
VlasnikMeta, Inc.
AutorMark Zuckerberg
Eduardo Saverin
Početak rada4. 2. 2004. u Cambridgeu (Massachusetts)
Trenutni statusAktivan
[2][3][4][5]

Facebook je društvena mreža koju je 2004. godine osnovao Mark Zuckerberg, bivši student Harvarda. U svojim počecima, Facebook je bio namijenjen samo studentima univerziteta na Harvardu koji su tim putem mogli međusobno komunicirati i razmjenjivati informacije. Kasnije, mnogi drugi univerziteti, srednje škole i velike kompanije širom svijeta priključile su se mreži. Danas ova web stranica ima više od 900 miliona aktivnih korisnika. Facebook je ujedno najpopularnije mjesto za objavljivanja fotografija, s više od 14 miliona novih dodanih fotografija dnevno.

Koncept Facebooka[uredi | uredi izvor]

Facebook je, prema riječima osnivača Marka Zuckerberga, zamišljen tako da se putem Interneta povežu oni ljudi koji se već poznaju u stvarnom životu, za razliku od sličnih web servisa. Kao što početna stranica Facebooka kaže, on omogućuje korisnicima povezivanje i socijalizaciju s ljudima koji su im bliski i koji rade, studiraju i žive oko njih. Mnogi koriste Facebook upravo kako bi ostali u kontaktu sa svojim prijateljima ili rodbinom. Ovaj internet servis je potpuno besplatan za sve korisnike, a ostvaruje prihode od sponzora i oglašavanja putem reklama koje se pojavljuju uz svaki profil.

Registracija i korištenje[uredi | uredi izvor]

Valjana i aktivna e-mail adresa jest sve što je potrebno za registraciju i kreiranje profila na Facebooku. Jednom kada se korisnik registruje, može uređivati svoj profil i priključiti se regionalnoj mreži gdje upoznaje ljude iz svoje okoline.

Korisnike se potiče na to da šalju osobne informacije, fotografije, da odgovaraju na pitanja o omiljenim filmovima, knjigama, muzici. Profili s pravim imenom i prezimenom, te autentične informacije o pojedinim korisnicima razlozi su planetarne popularnosti Facebooka jer svi žele znati što više o svojim poznanicima i prijateljima.

Aplikacije[uredi | uredi izvor]

Glavne posebnosti Facebooka su brojne aplikacije koje se mogu dodati u profile. Tako je moguće imati virtuelne kućne ljubimce, slati virtuelna pića, poklone, zagrljaje i čestitke, organizovati aukcije, rješavati psihološke testove i kvizove, dodavati omiljenu muziku, komunicirati putem privatnih poruka i još mnogo toga.

Kontrola privatnosti[uredi | uredi izvor]

Jedna od posebnosti Facebooka je mogućnost kontrole privatnosti svakog korisnika. Prema vlastitim željama korisnik može sakriti svoj profil i fotografije od nepoznatih ljudi. Uprkos tome, Facebook se tokom svog postojanja našao na meti brojnih kritičara upravo zbog problema privatnosti korisnika, ali također i zbog pitanja cenzure. Kritike dolaze i zbog toga što su informacije koje korisnici odaju o sebi korištene za marketinška istraživanja, interne istrage univerziteta i kompanija, pa čak i policije.

Unatoč kritikama, Facebook je danas najpopularniji servis za socijalizaciju s rastućim brojem korisnika te je čak prozvan i "novim Internetom", a Mark Zuckerberg ima nadimak "novi Bill Gates". O vrijednosti Facebooka najbolje govori podatak da je Microsoft krajem 2007. godine godine platio 240 miliona dolara za 1,6 % udjela u dionicama. Tako Facebook danas vrijedi više od 15 milijardi dolara.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Facebook Reports First Quarter 2021 Results". Facebook Investor Relations. 31. 3. 2021. Pristupljeno 31. 3. 2021.
  2. ^ "Our History". Facebook. Pristupljeno 7. 11. 2018.
  3. ^ Clarke, Gavin (2. 2. 2010). "Facebook re-write takes PHP to an enterprise past". The Register. Situation Publishing. Pristupljeno 23. 3. 2017.
  4. ^ Bridgwater, Adrian (16. 10. 2013). "Facebook Adopts D Language". Informa. San Francisco.
  5. ^ Levin, Sam (3. 7. 2018). "Is Facebook a publisher? In public it says no, but in court it says yes" – preko The Guardian.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]